Mys in hösten med nostalgi

Börjar höstdeppigheten smyga sig på? Eller är du däckad av en förkylning? Misströsta icke! En nostalgitripp hjälper mot det mesta och kulturredaktionen har en uppsjö av tips.

Foto: Felicia Friberg

Hasse och Tage i Lund

Även om Hasse och Tages prime time var ett par decennier före min tid, väcker filmen Att angöra en brygga nostalgiska föraningar då den rev av stora skrattsalvor
i mitt hem även på 1990-talet. Hans Alfredsson gick nyligen bort, och utställningen på Kulturen i Lund är ett utmärkt tillfälle att minnas en av studentstaden Lunds största ikoner.

Louisiana

På andra sidan sundet ligger det internationellt omtalade konstmuseet Louisana. I min Skånefamilj är en tripp dit tradition. Platsen bjuder sålunda inte bara på kulturell upplevelse, utan även personlig utflyktsnostalgi. Ta färjan över till Helsingør, och sedan tåget till Humlebæk. Perfekt under höstrusk, då vågorna piskar upp vid museets strandkant.

Karin Berg

Öppet arkiv (SVT)

Vill du veta vad som hände året du föddes eller känner du bara för att gotta dig i gamla barnprogram? Då ska du kolla in SVT: öppna arkiv.
I detta fantastiska programförråd kan du skriva in ditt födelseår och få en skräddarsydd nostalgitripp. Min egna sökning resulterade bland annat i Ika i rutan och

Foto: Felicia Friberg

Korvstoppning med kungafamiljen.

Stranger things

Det finns inte mycket som slår en bra TV-serie hemma i soffan. Ger serien dessutom nostalgi blir gåshuden extra kännbar. Stranger things är en sci-fi-serie som

utspelar sig i 1970-talets USA. Om du minns och uppskattade Spielbergs E.T. kommer du garanterat att tycka om denna serie. Säsong 1 finns på Netflix, säsong 2 har premiär i höst.

Gå på bio

Det är något speciellt med att gå på bio. Doften av popcorn, rödklädda biofåtöljer och biotrailers får i alla fall min nostalgi-nerv att börja darra. Hösten erbjuder dessutom många filmer som kan ge nostalgi: Det, Blade runner och Star wars: the last jedi.

Jeanette Holmberg

Foto: Felicia Friberg

Kalendrarna vi minns

December, månanden där spänningen trappades upp med avsnitt efter avsnitt.  Varje år var det en ny historia att följa. Flera minns vi än idag, som en av de klassiska julkalendrarna: Mysteriet på Greveholm. Vem får inte nostalgikänslor av att återse de skojande spökena, se snön falla och börja längta efter julen redan nu.

Vampyrer på 90-talet

Nittiotalsmodet, high school drama och åsynen av de tjocka datorskärmarna återfinns i kultserien Buffy the Vampire Slayer. Förutom då vampyrer, monstren och en kvinnlig superhjältinna.  Genom seriens gång kan man tydligt se teknologins framfart i seriens specialeffektkvalité, minnas sin gymnasietid och skratta åt karaktärernas ordvits-repliker.

Fördomsfull kärlek

Den pittoreska brittiska landsbygden, de välställdas dagliga problem och intriger samt det ålderdomliga språket charmar en i Jane Austins bok Stolthet och fördom. Med hennes utförliga karaktär- och bildbeskrivningar kan man trots allt leva sig in
i denna 1800-tals värld som vi aldrig fått uppleva.

Isabel Vinterbladh