Grundaren av HeForShe tror på galenskapen

- in Nyheter, Studentliv

“Woman can break the glass ceiling, but men can just remove it so we don’t have to cut our hands while doing it” sa Elizabeth Nyamayaro när hon under tisdagskvällen gästade Studentafton tillsammans med moderatorn Catarina Rolfsdotter-Jansson.

Det droppar om paraplyet när jag kommer fram. Utomhus gör sig hösten påmind men innanför stadshallens portar omsluter värmen de frusna besökarna som tagit sig hit denna tisdagskväll.

Vi är här för att lyssna på Elizabeth Nyamayaro. Kvinnan bakom UN Womans jämställdhetskampanj HeForShe, som i skrivande stund fått 1,3 miljarder människor att registrera sitt namn.

Foto: Jonas Jacobson

Everything was perfect, inleder Elizabeth Nyamayaro sin monolog.
Hon pratar om barndomen, lekarna, mormor och majsfälten. Sedan om svälten. En dag hittades Elizabeth av en flicka i blå uniform. Två dagar hade gått sedan hon åt sist och flickan gav henne en skål med gröt. ”Why are you here?” Frågade Elizabeth Nyamayaro. “As Africans, we must uplift each other” svarade flickan i den blå uniformen. Sedan fortsätter Elizabeth Nyamayaro:
–Little did I know, that this girl would shape the way I see the world, and my place in it.

Den blå uniformen, som bärs av FN:s anställda,  är ett återkommande tema. Elizabeth Nyamayaro flyttade till New York och fick så småningom sin egen. Men i diskussioner om jämställdhet bland högkvarteren insåg hon något: männen saknades.

HeForShe-kampanjen är den största hittills inom FN med sin enorma spridning på framför allt sociala medier. Miljoner har sett Youtubeklippet när Emma Watson talar inför generalförsamlingen. Syftet med kampanjen är helt sonika att få männen engagerade i kampen för jämställdhet, något som visat sig ge resultat. Efter 3 dagar hade 100 000-tals män registrerat sig för att bli representanter för jämställdhetskampen, under den första veckan hade minst en man från varje land anmält sig. Inom samma vecka resulterade HeForShe i 1,2 miljarder konversationer på sociala medier.

Hittills har bland annat 3500 barnäktenskap upphävts och 1500 flickor fått möjlighet att återvända till skolan i Malawi. Den franska hotellkedjan Accor har lovat att eliminera lönegapet för sina 180 000 anställda till 2020. Var tjugonde man på Island har registrerat sig för kampanjen och i Zimbabwe har en skola för äkta makar etablerats, för att nämna några exempel på vad HeForShe hittills resulterat i.

Inledningsvis hade Elizabeth Nyamayaro ingen aning om hur kampanjen skulle slå igenom, men menar att lite galenskap behövs för att förändra världen.

Idén om HeForShe har emellertid fått en del kritik. Varför ska vi inkludera männen i jämställdhetskampen när de är problemet? Elizabeth Nyamayaro svarar att det inte handlar om att män ska rädda kvinnor, utan om att belysa manliga privilegier och kunna utnyttja dessa för att motarbeta sexism och ojämställdhet.
–Woman can break the glass ceiling, but men can just remove it so we don’t have to cut our hands while doing it, säger Elizabeth Nyamayaro.

Under den avslutande frågestunden ställer sig en i publiken upp som uppmärksammat att få killar tagit sig till föreläsningen, och undrar vad vi kan göra för att få med dom, om Elizabeth nu skulle ha vägarna förbi Lund i framtiden?
–Bring your own bottle of wine, säger Elisabeth Nyamayaro och verkar syfta på manligt sällskap. Atmosfären vibrerar från skrattet i publiken.

Foto: Jonas Jacobson

Vidare pratar Elizabeth Nyamayaro om stereotyperna, normerna och machokulturen. Att män måste kunna visa känslor och inte utagera aggressivt. Hon pratar om polariseringen i dagens feministiska debatt som delar upp män och kvinnor i två läger. Däri finns ingen lösning, den finns i interaktionen. Ojämställdhet är inte kvinnans ansvar att råda bukt på.

En hand räcks upp innan föreläsningen är slut.
–Thanks for being a little bit mad, säger personen och hundratals applåderande händer avrundar Studentafton med Elizabeth Nyamayaro.

Efteråt går jag hem. Det regnar även på tillbakavägen och kylan gör att mina fingrar nästan svider. Det är emellertid en annan känsla som dominerar mitt sinnelag denna tisdagskväll. Den är förhoppningsfull och lycklig. Kanske innehåller den även en liten gnutta galenskap.