Där mycket snack är mycket verkstad

- in Föreningen, Studentliv

För många Helsingsborgstudenter är studentföreningen Stampus synonymt med pubkvällar och sittningar. Men under dansgolv och långbord finns det som ger Campus Helsingborg en egen röst – nämligen Stampus FM.

– Radio är ju långt ifrån det jag pluggar. Men det är väldigt roligt. Det är kul att sitta å bara tjöta, säger socionomstudenten och stationschefen Josefine Elgquist på härlig göteborgska som tyvärr inte kan göras rättvisa genom skrift.

Passande är det väl då att hon är engagerad just i radion. Som stationschef är hon ytterst ansvarig för Stampus FM, som mångt och mycket kretsar kring poddverksamhet.

– Ofta poddar studenter tillsammans i grupper om två eller tre i allt från en gång i veckan till någon gång i månaden, säger hon.

Bland Stampus FM:s poddar finns allt från snackpoddar med olika teman, till poddar som tar en allvarlig ton och ger sig an seriösa samhällsproblem.

– Tanken är att det ska finnas något för alla, förklarar Josefine Elgquist.

På Helsingborgens källarplan finns studion, vars väggar kläs av vinylomslag från band som Nirvana och Red hot chili peppers. Hit kommer studenterna för att spela in sina poddar, eller bara umgås i det stora umgängesrummet intill studion. Just nu är mellan femton och tjugo studenter aktiva inom Stampus FM, vilket generar runt åtta aktiva poddar.

– De som testar på radion brukar tycka det är väldigt roligt och stannar ofta länge kvar hos oss. Vi är ett gött gäng. Det är inte svårare än så, konstaterar Josefine Elgquist med ett leende.

Trots att Stampus FM växer anser hon emellertid att det finns vissa utmaningar med rekryteringen.

– En del studenter kanske har en bild av radio som inte är görcharmig, eller att man rädd att snacka i mick. Kanske är det enklare att engagera folk i barlag, resonerar Josefine Elgquist.

Varje år arrangerar Stampus FM sin egen ”Musikhjälpen”. Mellan 11 och 14 december kommer Stampus FM sända live och samla in pengar som ska gå till att motverka trafficking och barnhandel. En glasbur monteras upp mitt på Campus. Buren fylls sedan på rullande schema av Stampus FM:s egna poddare såväl som olika gäster. Förberedelserna har pågått sedan tidigt i oktober.

– Vi ska ses på onsdag, och då ska vi alla ha samlat in några sponsorer var, berättar Josefine Elgquist.

Under Stampus FM:s musikhjälp auktioneras tjänster eller prylar bort som donerats till dem av olika företag. Men även studenter kan välja att donera pengar

– Eftersom det är juletider är det en bra grej, många köper för att det blir som en julklapp, men går också till en god sak, säger hon.

Förra året lyckades Stampus FM samla ihop cirka 56 000 kronor. Så vad siktar de på detta år?

– Jag vill inte säga för mycket och bli besviken. Men det är klart att vi har som mål att slå fjolåret, berättar Josefine Elgquist med ett leende.

För att upprepa framgångsreceptet avslöjar hon bland annat att de ska försöka få dit idolvinnaren Jay Smith till buren igen. Något som talar för succé är att fler studenter valt att engagera sig i Musikhjälpen jämfört med förra året. Det ser med andra ord ut att bli mycket snack i buren. Och tur är väl det. För i radions värld innebär mycket snack mycket verkstad.