Konst genom studenters ögon

- in Nyheter

Studenter från olika fakulteter vid Lunds universitet kastar nytt ljus på Skissernas museum. Just nu pågår ett pilotprojekt med studentguider som leder visningar av museets samlingar.

– Vi hoppas att fler studenter ska besöka museet eftersom vi tycker att alla ska kunna ta del av konsten. Studentguiderna sätter en personlig prägel på visningarna utifrån deras intressen och de är också en stor inspiration för oss andra på museet, säger Maria LaBelle, projektledare för satsningen med studentguider på Skissernas museum.

Enligt henne är den äldre publiken överrepresenterad även om museet har en ökning av studerande och unga under 25 år.

Karl Månsson är en av åtta studentguider som under hösten ska hålla i visningar på museet. Just nu läser han statsvetenskap som en del i hans kandidatutbildning med historia som huvudämne.
– Som student är det en bra möjlighet med ett extrajobb rent ekonomiskt, men också för att få prata om något som ligger nära utbildningen. Min guidning fokuserar mycket på kritik mot det moderna samhället, säger Karl Månsson.

I hans favoritdel av visningen kan han tydligt förena sitt intresse för historia och politik.
– Det sista jag gör är att prata om den mexikanska konstnären Diego Rivera och hans verk The New Deal. Jag försöker skapa ett narrativ som avslutas ganska dramatiskt med en väldigt kritisk skildring av arbetarnas situation i USA, berättar Karl Månsson.

En utvärdering av arbetet med studentguider kommer ske i slutet av året.
– Om projektet går bra kan även Historiska museet och Botaniska trädgården komma att göra liknande satsningar i framtiden, säger Maria LaBelle.

Skissernas museum

  • Projektet inspirerades av en liknande satsning som Harvard Art Museums utfört.
  • Temavisningarna leds mellan den 31 oktober och 10 december.
  • Visningarna är på 30-45 minuter och tar upp till 15 deltagare. Först till kvarn gäller.
  • Museet är gratis att besöka för alla studenter och personer upp till 25 år.