Studentprojekt mot desinformation

- in Nyheter

Imorgon kommer studentprojektetet React and Impact annordna ett event på Campus Helsingborg. Projektet deltar i en internationell tävling där studenter utmanas att utveckla projekt för att bekämpa att extremism och hat sprids på nätet.  

React and Impact är ett kommunikationsprojekt drivet av nio studenter som alla studerar strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Målet med projektet är att motverka desinformation som sprids på sociala medier genom att engagera unga vuxna främst i Skåne.
– Idag har alla möjlighet att sprida information via nätet vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Det är lätt att felaktig information sprids vilket i vissa fall leder till hatiska kommentarer och en snedvriden världsbild, säger Una Nyberg, projektledare för React and Impact.

–Vi gjorde en enkätundersökning där det framkom att unga vuxna har god kunskap om källkritik. Därför skapade vi ett projekt som uppmuntrar unga att dela med sig av sin kunskap i källkritik och på så sätt bemöta näthat, säger Una Nyberg.

Inom ramen av projektet har bland annat en hemsida och en facebooksida skapats. Flera informationsfilmer har producerats och ett ”First web kit” har utformats som är en slags checklista för källkritik på webben.

Genom sitt projekt deltar studenterna i Peer to Peer: Facebook Global Digital Challenge. Det är en internationell tävling där studenter på över 70 universitet utmanas att komma på sätt att bekämpa att extremism och hat sprids på sociala medier.

Imorgon kommer React and Impact hålla i ett event på Campus Helsingborg klockan 11-14. Under eventet kommer de bland annat sprida information om kampanjen, bjuda på lussebullar och goodiebags samt utföra en uppföljande enkätundersökning.

– Den 6 december skickar vi sedan in en sammanfattning om våra resultat till tävlingsanordnarna och får efteråt reda på om vi vunnit, säger Una Nyberg

You may also like

Charlotta Johnsson ny rektor för Campus Helsingborg

Charlotta Johnsson, professor vid Institutionen för reglerteknik, utses