Mats Knutson hedersledamot i Blekingska nationen

- in Nyheter

”Glad över utnämningen till hedersledamot i Blekingska Nationen vid Lunds universitet,” skriver SVT reportern Mats Knutson i ett facebook-inlägg under söndagen.

Lördagen den 25 november var det dags för Blekinge nations årliga bal i AF-borgen Höstblotet. Den besöktes bland annat av journalisten Mats Knutson som för närvarande är inrikespolitisk kommentator på SVT Rapport. Under hösten blev Mats Knutsson nämligen utnämnd till hedersledamot i Blekingska nationen.

– Det är en hedersutnämning. När man får utmärkelsen får man bland annat en punschkopp med sitt namn och installationsdatum ingraverat. Man står med på vår hemsida och så blir man inbjuden till alla interna fester på nationen, säger Fanny Stevenhag, kurator på Blekingska nationen.

Den 25 november var det en sådan fest och Mats Knutson var inbjuden och deltog. Från balen lade han upp en bild på sig själv i frack med texten ”Glad över utnämningen till hedersledamot i Blekingska Nationen vid Lunds universitet.”

Valet av Mats Knutson som hedersledamot skedde redan i september vid nationsmötet.

– Styrelsen lägger fram ett förslag till nationsmötet dit alla medlemmar (i Blekingska nationen reds. anm) kan komma och rösta. Det är alltså nationens medlemmar som utser den här personen, säger Fanny Stevenhag.

Enligt nationsmötets protokoll presenterades förslaget om att utse Mats Knutson som hedersledamot på följande vis:

”En arbetsgrupp inom seniorskollegiet har utarbetat ett förslag. Den föreslagna är bördig från Sölvesborg och mest känd för allmänheten som en av SVT:s starkaste politiska kommentatorer.”

– För att bli hedersledamot ska man antingen ha gjort något speciellt för Blekingska nationen eller Blekinge. Mats är från Sölvesborg och har i och med att han är välkänd satt Blekinge på kartan, säger Fanny Stevenhag.

– I och med att vår nation har en musikprofil så är det också lite kul att han faktiskt har spelat i ett punkband tidigare och varit förband till bland andra Ebba Grön, tillägger Fanny Stevenhag.

Mats Knutson blir en av de cirka 30 hedersledamöter som Blekingska nationen har för närvarande.