Bokrecension: Alla medel för kampen om en identitet

- in Kultur, Recension

Vår första dag på universitet är något alla lundastudenter kan minnas och relatera till. Boken Dödskallegänget av Joel Hirsch presenterar sin huvudperson, humanistnovischen Ronny. En något osäker kille som med stor entusiasm ser fram emot att suga i sig all kunskap möjlig genom sina studier i Lund.

I en värld som känns som en vandring genom Lund får vi följa hur Ronny lämnar livet i Småland för att läsa filosofi på Lunds universitet. Flera flashbacks till Ronnys barndom förekommer genom historien vilket ger boken ett viss djup och insyn i hur situationer har format honom.

Redan sin första vecka träffar Ronny en medstudent som drar iväg honom från en novischaktivitet med orden ”Jag måste få visa dig”. En förvirrad Ronny blir introducerad för sin dubbelgångare och två tjejer som utgör kvartettens sista medlemmar. Tillsammans bildar de en grupp som vi får följa genom boken i deras upplevelser av sprit, magi och droger. Äventyret är igång.

Igenkänningsfaktorn är hög. Förutom att de besöker flera välkända platser i Lund tar boken upp flera scenarion ur studentlivet. Tentaångest, festandet, bostadsbristen och den konstanta resan att hitta sig själv.

Boken handlar i första hand om att komma fram till vem man vill vara och vad man är beredd att stå för. Blandat med detta finns det ett inslag av magi vilket läsaren under hela historien får klura på vad det faktiskt är som sker. Detta ger en intressant tvist till intrigerna och konflikterna som Ronny och resterande karaktärer ställs inför och förhöjer historien i en viss mystik och spänning.

Boken suger in läsaren och sträckläses lätt. Den ger även en inblick i de stora filosoferna genom tiden och deras ideologier. Samtidigt får en läsande student möjligheten att småle åt påminnelser om sin tid i Lund från olika platser. En bok om att hitta sin väg, hur ett år som student i Lund hade kunnat vara om tron på lite magi finns är vad Joel Hirsch levererar i Dödskallegänget.

Foto/källa: press/Murbruk förlag

Joel Hirsch

Född 1982, arbetar som bibliotekarie och bor i Malmö. Dödskallegänget utkom i november 2017 och är hans tredje roman, de tidigare är utgivna under namnet Viktor Algren.