Opera som utspelar sig i vardagen

- in Nyheter

För första gången någonsin genomförs en opera som ett stornöje på Lundakarnevalen. Lundagård fick under torsdagen ta del av musikteaterföreställningen, i ett tält precis utanför domkyrkan.

Foto: Anni-Elina Vänskä & Daniel Kodipelli 

Handlingen kretsar kring mamma Lena (Cassandra Rosenqvist/Sopran), pappa Eno (Ola Heinpalu/Baryton) och dottern Carmen (Elin Gustafsson/Sopran), vars tacofredag går i stöpet sedan en trasig matkasse levereras hem till deras dörr. Det tvingar ut familjen på ett spännande äventyr till mataffären, bland grönsaker, kött och godis. Som koncept fungerar det bra att bygga hela handlingen på en enkel vardagssituation, och manuset innehåller flera lustigheter som får en att dra på smilbanden. Man behöver heller inte ha ett tränat operaöra för att konstatera att sånginsatserna genomgående håller en hög nivå.

En karaktär som sticker ut lite extra, både genom sånginsatsen och sina repliker, är sopranen mamma Lena. Höjdpunkten under hela föreställningen är hennes återförening med exet Estefan (Emil Lundqvist/Basbaryton) som – utan att avslöja för mycket – tar en oväntad vändning. Operan avslutades till ljudet av stora applåder, vilket inte var oförtjänt.

Operans…

Bästa sångnummer: ”Tacofredag” (”Barcelona” av Mercury/Moran)

Mest lysande karaktär: Mamma Lena

Roligaste replik: ”Se hur min gråt gör guacamolen salt”

Pris och spelschema