Här är sommarens händelser i Lund

- in Nyheter

Stannar du kvar i Lund över sommaren? Här kommer en guide till saker som händer – eller inte händer.

Nationernas evenemang 

Majoriteten av nationerna stänger ner sina verksamheter över sommaren. Östgöta nation håller till exempel stängt hela sommaren eftersom de renoverar de flesta av sina bostäder och kommer att använda verksamhetslokalen till förvaring. Däremot har Wermlands nation planer på några sommarevenemang, men ingenting som är spikat i skrivande stund.

Kristianstads nation håller just nu på att renovera sin verksamhetslokal. Därför kommer man inte ha någon restaurangverksamhet i sommar. Däremot kommer deras spex, Krischanstaspääxet, ha sommarproduktion där de repar i tre veckor på nationen för att sedan sätta upp föreställningar på teatern i Kristianstad 13-14 juli.

 

Övriga evenemang i Lund 

Botaniska trädgården kommer hela sommaren fram till Kulturnatten, fem gånger i veckan, att ha studentguidade visningar på svenska och engelska. Projektet går ut på att engagera studenter från olika fakulteter som guider i Botaniska trädgården, som med sina olika bakgrunder erbjuder visningar med olika teman. Inträdet är kostnadsfritt för studenter vid Lunds universitet.

Mejeriet har bokat in det amerikanska bandet Loma och Adam Torres för en spelning den 14 juni. Dagen efter, 15 juni, är det dags för deras årliga Sommarfest. Under hela sommaren kommer Mejeriet bland annat bjuda in till humorkvällar, quiz och utomhusbio som en del av sitt Sommarterrassprogram.

Mellan den 15 och 17 juni är det dags för Lunds största pridefestival, LundaPride, som arrangeras i Lundagård. Festivalen firar kärlek, tolerans och mångfald och bjuder på många olika aktiviteter.

28 juni medverkar Arja Saijonmaa i en hyllningskonsert till den chilenska folksångerskan Violeta Parra på vita scenen i Stadsparken. Det är en del av arrangemanget Sommarlund, som erbjuder ett hundratal olika kulturupplevelser – där nästan allt är gratis – mellan den 15 juni och 10 augusti.

Under fyra kvällar bjuder Kulturen ihop med Sommarlund till exempel på fri entré i museiparken. Det gäller en schlagerquiz (6 juli), en föreställning med Anders Lundin (10 juli), en konsert med americanaduon Good Harvest (17 juli) och avslutningsvis en liveinspelning inför publik av radioprofilen Kalle Linds podd Snedtänkt (9 augusti).

När det gäller sportevenemang har handbollssäsongen uppehåll över sommaren, men den 13 juli spelas ett Lundaderby inom herrfotbollens söderetta när Torns IF möter Lunds BK.

 

Övriga Skåne

Skåne är litet till ytan och det finns många städer nära Lund som erbjuder nöjen under sommaren. Här är några större skånska sommarhändelser inom ett kort pendlingsavstånd:

26-28 juli går Landskronakarnevalen av stapeln, där Linnéa Henriksson, Labyrint, Lamix, Shirin och The Sounds är några av artisterna som spelar. 3-4 augusti hålls HX-festivalen i Helsingborg med bland annat Kaliffa, Tove Styrke och Lisa Miskovsky som affischnamn. 10-17 augusti är det sedan dags för Skånes största sommarevenemang, Malmöfestivalen. Steve Angello, Sarah Klang, Melissa Horn, Timbuktu och Sabina Ddumba är ett litet urval av de medverkande artisterna.