Bildenkät – vilken är den viktigaste politiska frågan för Lunds studenter?

- in Nyheter

Under torsdagskvällen bjöd studentkårerna in Lunds kommunpolitiker till debatt. Lundagård passade på att fråga några kårrepresentanter om vilken politisk fråga de tycker är viktigast för studenterna.  

Felix Solberg, ordförande för Medicinska Föreningen (MF) och språkrör för Corpus Medicum.

Felix Solberg. Foto: Magnus Göransson

– För mig personligen så tycker jag att psykisk ohälsa är den viktigaste frågan. Men för studenterna överlag tror jag egentligen att det är bostadssituationen. Vi hade ju ”Arrival week” (internationella ankomstveckan till Lunds universitet reds.anm.) här för några veckor sedan och det är jättemånga som inte får bostäder direkt. Vi jobbar mycket inom Lunds universitets studentkårer (Lus) just för att försöka skapa medvetenhet.

Hur då?

– Det är ju inte bara att vi har den här debatten. De ämnena som kommer diskuteras i kväll är våra tre fokusämnen, vilka är psykisk ohälsa, bostadssituationen och kollektivtrafiken. Det är de tre som vi har identifierat som de viktigaste.

 

Christina Abdulahad, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus)  

Christina Abdulahad. Foto: Magnus Göransson

– Studenters psykosociala hälsa tycker jag är en jätteviktig fråga som politikerna verkligen behöver ta tag i. Jag tror verkligen att det är vår tids folkhälsoproblem.

Vad tror du att politikerna kan göra?

– Det finns jättemycket åtgärder som man kan ta till, bland annat att stärka resurserna till primärvården. Just nu har vi en situation där många studenter slussas mellan studenthälsan och primärvården och kötiderna är alldeles för långa. Så dels kortare kötider och förebyggande åtgärder.

 

Hanna Järpedal, styrelseordförande för Teknologkåren

Hanna Järpedal. Foto: Magnus Göransson

– Studentbostäder. Jag tycker det är väldigt viktigt att studenter har någonstans att bo. Vi har upplevt en väldigt stor bostadsbrist, speciellt den senaste tiden i och med att Lunds universitet har ännu färre bostäder att erbjuda de internationella studenterna. Det har skapat en stor kris för de internationella studenterna som har kommit hit och inte har någonstans att bo. Och även för våra inhemska studenter som kommer hit  så är det en stor stress att inte ha ett bra ställe att bo på.

Läs mer:

Bred politisk debatt om studentlivet