Lettisk lacrossestjärna kan bli LTH Griparnas nyförvärv

- in Nyheter, Studentliv

Inne i Lunds ishall flyger allehanda spelare över isen med klubba och puck. LTH Griparna har sin första try-out för terminen och ett tiotal personer har anlänt för att pröva sin lycka. Bland dessa står Krišjānis Volfes, en lettisk lacrossestjärna.

Med skridskorna på och hockeyutrustningen intakt står letten Krišjānis Volfes stabilt på ishallens gummimattor. Han är stor, ett huvud längre än alla andra. Studenternas egna hockeylag LTH Griparna har try-out och träningen börjar om femton minuter. Krišjānis är i god tid. Han står utanför omklädningsrummet och tittar på den nyspolade isbanan. Det är bara några grader i luften och isen ligger blank som ett nybonat golv.
– För drygt två år sedan återupptog jag hockeyn och jag känner att tekniken och skridskoåkandet börjar hitta tillbaka. Jag är laddad. Hela omklädningsrummet är fullt med nya människor så det blir nog kul, säger Krišjānis Volfes.

Krišjānis Volfes. Foto: Alexander Edthofer

Krišjānis Volfes är den lettiske lacrossestjärnan som pluggar i Estland. För närvarande är han inne på sitt utbytesår och har precis påbörjat sin master i European and International Tax Law vid Lunds universitet. Ishockey har han spelat sedan barnsben men slutade vid sjuttonårsåldern för att testa någonting helt annat. Han gick från is till gräs och valde gummiboll före puck. Det blev lacrosse och han blev duktig.
– Sedan 2008 har jag representerat det lettiska landslaget i lacrosse och hunnit avverka både två europeiska mästerskap och två världsmästerskap. I år blev jag även landslagets nya tränare. Men jag saknade hockeyn och ville fortsätta med det. Så det var självklart att söka sig till hockeyn när jag kom till Sverige. Förhoppningsvis kommer jag också med i laget, säger Krišjānis Volfes.

Vilken sport är han då bäst på?
– Jag gör aldrig mål i lacrosse eller hockey eftersom jag spelar i defensiven. Men jag får många utvisningar i hockey, skrattar Krišjānis innan han lämnar oss för att gå ut på isen.

Om Krišjānis Volfes kom med i laget fick Lundagård inte veta i går. Två try-outs till kommer nämligen hållas nu i början av terminen.

LTH Griparna (källa: LTH Griparnas Facebooksida)

LTH Griparna är Lunds Tekniska Högskolas eget ishockeylag. Laget startades hösten 2012 av teknologer men i dag består laget av spelare från hela universitet.