Fanfar för far

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Hurra för pappor! Söndagen den 11 november är det Fars dag. Lagom till bemärkelsedagen har Kulturredaktionen letat fram några av fiktionens och offentlighetens mest minnesvärda farsor.

Ned Flanders

Foto: Poiesh Soudagar

Med buskig mustasch och omtanke för inte bara sina barn – utan även grannens – är den fromma singelpappan Ned Flanders i The Simpsons den ultimata kvarterspappan. Han ser likaså efter sin faderliga motpol till granne. Ned är även rippad som få och har gett upphov till tvivelaktig erotisk fanfiction (tips: googla inte).

Ray och Silo

Glöm Sphen och Magic. På 00-talet var Ray och Silo paret på allas läppar. Mediebevakningen var med andra ord stor när de efter många fruktlösa försök (de försökte bland annat sno ägg från andra par) äntligen blev pappor. Tillsammans uppfostrade de två pingvinerna framgångsrikt en dotter på Central park zoo innan de separerade år 2005.

Felicia Green

Tony Soprano

Anthony ”Tony” Soprano är maffiaboss i New Jersey. Hans dotter Meadow är hans ögonsten till den dag hon vid en minnesstund hälsar på gästerna. Tony säger till sin fru: ”She’s becoming robotic like the rest of us”. Mycket går att säga om hans moraliska grundvalar men han har, vad han anser är barnens bästa, för ögonen.

Caitlyn Jenner

”She’s my father” säger toppmodellen Kendall om sin pappa Caitlyn Jenner (tidigare Bruce Jenner). Sedan några säsonger har Caitlyn varit utesluten ur Keeping up with the Kardashians. Några särskilda skäl till detta har inte angetts, men exfrun Kris Jenner var inte helt förtjust i

Foto: Lize Ogun

Caitlyns självbiografi The Secrets of my Life.

Hermann Kafka 

Hermann Kafka (1852-1931) var en framgångsrik affärsman men särskilt mycket värme tillstod honom inte, om man får tro den samlade uppfattningen om Franz Kafkas liv. Många gånger beskrivs Hermann Kafka som en skräckinjagande tyrann.  I Franz Kafkas dagböcker och korrespondens kan man djupdyka i hans relation till sina föräldrar.

Vendela Källmark

Astrids pappa

Filmen Unga Astrid om Astrid Lindgrens ungdom är en riktig mellanmjölk-rulle. Det enda som väcker någon typ av känsla är Astrids pappa, spelad av Magnus Krepper. Att han lyckas prestera en sämre småländska än Kristinas norskinfluerade i Jan Troells Utvandrarna är en bragd värd att fira. Både med borrmaskin, whisky och ny slips.

Farsan i Korparna

Filmen Korparna är nominerad till Nordiska Rådets filmpris. Filmens fader kan inte släppa den verklighetsfrånvända tanken på att hans son ska ta över gården. Det är sannerligen fantastiskt hur han kan ha missat det där nya heta, i ungdomligt tal kallat urbanisering och stordrift. Kepsen av för ignoranta Agne.

Foto: Lukas J. Herbes

Trollets far   

Farsan i bioaktuella filmen Gräns låter inte bara sin dotter tro att hon är en ”ovanligt hårig människa” större delen av hennes vuxna liv. Han pallar dessutom inte berätta för henne att hennes naturliga kost består av insekter. Hon får varken känna sig snygg eller äta gott förrän hon passerat 30. Tack far.

Filippa Werner Sellbjer