Italiens president besökte Lunds universitet

- in Nyheter

Italiens president Sergio Mattarella besökte i dag Lunds universitet tillsammans med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Det är den sista dagen på det tre dagar långa statsbesöket från Italien.

Musiken börjar och publiken i Universitetshusets aula ställer sig upp som instruerat. In i salen kommer en procession med kung Carl XVI Gustaf, Italiens president Sergio Mattarella och Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet, i täten. Efter dem följer drottning Silvia och Sergio Mattarellas dotter Laura Mattarella. Tillsammans har presidenten och hans dotter varit på ett tre dagar långt statsbesök i Sverige. Besöket avslutas i dag i Skåne, och föreläsning på Lunds universitet står på schemat.

Föreläsningen som ges av Sergio Mattarella hålls i Universitetshusets aula. Parken utanför är avspärrad, och polisbilar, polishästar och till och med ett militärfordon skymtas i Lundagård. Säkerhetspådraget är påtagligt.

Foto: Magnus Göransson

Aulan är välfylld och många studenter är på plats. På varje stol ligger ett programblad och ett par hörlurar. I dessa kommer man kunna höra presidentens italienska tal direktöversatt till engelska.

Efter ett välkomnande av Torbjörn von Schantz inleder presidenten sin föreläsning. Han tackar för inbjudan till ett av de mest prestigefyllda universiteten i världen, och uttrycker sin uppskattning över att kungen och drottningen är på plats för att ta del av föreläsningen.

Italiens president Sergio Mattarella. Foto: Magnus Göransson.

Talet kretsar mycket kring minnens betydelse, och om framtida generationer. I sitt tal minns presidenten första och andra världskriget och dess betydelse för den Europeiska kontinenten och Europeiska Unionens, EU:s, skapande.

”Memory is like the foundation of a building. Without it, it will collapse.”

Han talade även om universitetens viktiga roll. Både som idé- och framstegsdrivande och som förvaltare av historien.

Tidigare under dagen besökte delegationen  European Spallation Source (ESS), och efter besöket vid Lunds universitet är det lunch hos landshövding Anneli Hulthén i Malmö innan statsbesöket i Sverige är över.