Natt på museet

- in Nöje

Fredagen den 16 november öppnar Skissernas museum upp efter stängningsdags och bjuder in till en kväll i konstens tecken. – Det är lite som en endagsfestival, säger Elina Carlstein, kommunikatör och programkoordinator på Skissernas museum.

Har du tröttnat på det vanliga fredagshänget på nation? Den 16 november kommer du att kunna bege dig till Skissernas museum för en helkväll med konst, musik och dans.

– Själva tanken är att fylla huset med människor, musik och performance och att allting ska ske under samma tak, säger Elina Carlstein, kommunikatör och programkoordinator på Skissernas museum.

Under kvällen kommer besökarna att kunna delta i en kollageworkshop med illustratören Kalle Mattsson. Modeskaparen Ann-Sofie Back kommer finnas på plats och berätta om kreativitet och skapande i samtal med kulturjournalisten Kerstin Berggren. Scenkonstkollektivet ÖFA kommer att ha en danceoke, vilket innebär att man dansar till en musikvideo tillsammans med andra.

– Det här är ett evenemang som har tagit inspiration från bland annat Brooklyn museum och Statens Museum för Kunst (SMK) i Köpenhamn, som också har liknande evenemang där man öppnar upp museet på kvällstid, säger Elina Carlstein.

Inför Skissernas night kommer museet att ha transformerats. I stora salen kommer det att ha byggts upp en scen och det kommer att finnas visuell konst i spegelsalen. Även restaurangen kommer hålla öppet extra länge.

– Det är lite som en endagsfestival och det passar väldigt bra att ha det på kvällstid eftersom det blir mer tillgängligt, säger Elina Carlstein.  

Musik är ett givet inslag under kvällen, bland annat från prisbelönta Ali Sabah Trio, som spelar på stränginstrumentet oud. I museets foajé kommer DJ Helena Lopac att spela elektronisk musik.

– En av de största artisterna är Space Lady, som kommer från USA. Hon är lite av en legend världen över och gör ganska unika tolkningar av kända poplåtar, säger Elina Carlstein

Skissernas night

Var: Skissernas museum i Lund.

När: Den 16 november, klockan 17:00-23:00.

Fri entré under hela kvällen.

Skissernas night är ett återkommande evenemang som hålls tre gånger per år.