Så många har fuskat sig in på Lunds universitet

- in Nyheter

Minst 13 studenter som för närvarande studerar vid Lunds universitet kan ha fuskat sig till sina utbildningsplatser. Det visar en granskning som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (HD) gjort. Dessa studenter läser på program som läkarprogrammet, juristprogrammet och psykologprogrammet.

Under skrivningen av högskoleprovet den 14 april 2018 slog polisen till mot den liga som gått under namnet HP-hjälpen. Ligan ska ha sålt svar till högskoleprovet för miljontals kronor och hjälpt hundratals provskrivare att fuska sig till bra resultat på provet.

Tidigare i januari kom domen mot de som pekas ut vara hjärnorna bakom ligan. Bland annat dömdes tre män, 21, 23 och 26 år gamla, varav en av dem Lundastudent, till långa fängelsestraff.

I samband med polisens tillslag mot HP-hjälpen beslagtogs även ett USB-minne som innehöll HP-hjälpens kundregister.

Nu har Sydsvenskan och HD granskat både rättsfallet och kundlistorna och har avslöjat att minst 13 stycken av dessa går på Lunds universitet. Fyra är redan dömda för fusket och tre stycken har sedan tidigare blivit utredda av Universitet- och högskolerådet (UHR) och fått sina provsvar återkallade, något som Lundagård skrivit om tidigare. Genom att gå igenom Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot HP-hjälpen har Sydsvenskan och HD nu identifierat ytterligare sex personer.

 

De sammanlagt 13 personerna har enligt granskningen alla haft kontakt med HP-hjälpen och har genom sina resultat på högskoleprovet kommit in på åtråvärda utbildningsprogram vid Lunds universitet. Här läser studenterna:

  • Två av studenterna går på läkarprogrammet
  • Två studerar på psykologprogrammet
  • Två personer läser vid ekonomihögskolan
  • En läser till civilingenjör
  • Sex studenter läser juristprogrammet

 

– Det är förfärligt! Både för antagningssystemet och universitetets trovärdighet. Men det är också förfärligt för alla de studenter som inte har kommit in på de utbildningar de har sökt för att folk har fuskat sig före dem i kön. Det är väldigt tråkigt, säger Joakim Hall, som är antagningschef på Lunds universitet till Sydsvenskan och HD.

Det är UHR som ansvarar för högskoleprovet, samt antagningen till de flesta universitet och högskoleutbildningar. Det är också UHR som kan återta personers provresultat om det visat sig att de fuskat.

Om antagna studenter som har vilselett på högskoleprovet ska bli av med sina utbildningsplatser är sedan upp till varje enskilt lärosäte.

Vid LU ligger ärendet för närvarande på antagningsnämndens bord. På nämndens möte den 6 februari förväntas beslut tas angående de tre studenter som blev av med sina högskoleprovsresultat redan i december förra året. Beslutet gäller om de tre studenterna ska få gå kvar på sina utbildningar vid universitetet eller inte.