Kulturen som försvann

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Diktatorer, mustascher, tatueringar och svenska b-filmer. Listan på vad som tagits bort från allmän beskådan är lång. Kulturredaktionen har valt ut några särskilt minnesvärda verk som censurerats genom åren.

Hyckleriets högborg
Frågan är om Spotify saknar en publicistisk hållning vid omstridd musik och vad som får finnas på plattformen. Minns ni Mr Cools låt Knulla barn? Låten försvann och har inte kommit tillbaka. Samma öde gick XXXtentacions låtar till mötes. Hans låtar återkom dock efter hans död, som en hyllning. Kappvändandet är totalt.

Karma is a bitch
Sex- och våldsskildringarna blev för mycket. Den svenska filmen Thriller – en grym film från 1973 är nog rikets mest censurerade film. Cirka tjugo minuter filmtid skiljer den censurerade och ocensurerade versionen åt. Men så kom revanschen. Filmen fick kultstatus och blev inspirationskälla till Tarantinos Kill Bill.

 Emil Sandgrim

Stalins död upprör
Även 60 år efter sin död förblir Sovjets forne diktator Josef Stalin aktuell. Detta illustrerades med 2017 års komedi The Death of Stalin. Under ett samtal om filmen på rysk radio utbröt slagsmål mellan två programledare, något som sedan användes som motivering för bannlysning av filmen.

Hitlers nakna läpp
Vill du se Hitler utan mustasch? Då ska du spela tv-spelet Wolfenstein, som i den tyska utgåvan kringgick censuren av porträtterandet av nazister genom att avbilda Hitler utan sin ikoniska läppvärmare. Obekvämast med det är att han vagt liknar skådespelaren Bill Murray. Som tur är släpper tyskarna på regleringen i år.

Censur blev kultfilm
Under större delen av 1900-talet hade Sverige en strikt syn på filmvåld.  När filmer importerades behövde därför de oftast redigera bort olämpliga scener. Detta gav upphov till den numera kultklassade filmen Evil Ed, om en censor som blir galen av allt filmvåld. Censurkritik, Gert Fylking och avhuggna fötter utlovas.

  Eric Sarkar Nilsson

 

En slocknande kultur
Säga vad man vill om giftpinnen, men dess roll som minsta gemensamma nämnare bland uteserveringars sällskap är svårersättlig. Halvtomma ciggpaket under semi-intellektuella samtal både förenar och förgiftar. Rökförbudet på uteserveringar träder i kraft den första juli, då slocknar såväl cigaretterna som en del av ungdomen.

Inga tatueringar i tv
Den som identifierar sig som ”smaklös”, ”vulgär” och ”obscen” lär inte få en karriär på den kinesiska popscenen. Landets statliga organ för mediekontroll införde nyligen en bannlista för tv-programmens innehåll, där även tatueringar och hip-hop kulturen verkar ha sjungit på sin sista refräng.

Tji fick MBS
Fördelen med diktatoriska världsledare är födan de skänker åt satirscenen. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman blev måltavla i Netflix humorprogram Patriot acts. Åtkomsten till avsnittet ströps senare för landets invånare, men finns kvar för allmän beskådan på Youtube.

 Nina Morby