Brännbollsturneringen avgjord

- in Nyheter, Studentliv

Det var inte bara från himlen det regnade när Parentesens årliga brännbollsturnering skulle avgöras. Först skulle en vinnare koras i finalen mellan lagen från korridorerna B4 och D3 och sedan avslutades dagen med att utse vilket lag av A1 och D2 som kom sist och därmed tvingades städa upp efter spektaklet.

Vattnet kastas framför allt från balkongerna som är förberedda med vattenslangar och ballonger. Redan efter några minuter är spelarna så dränkta i vatten att regnet inte spelar någon roll. Allt som räknas är att vinna. Hejarop och vredesutbrott hörs om vartannat. I en och en halv vecka har det varit ett par matcher per dag. Varje korridor på parentesen har varit representerad men till slut är det bara två lag som gör upp om segern. De som inte är kvar i turneringen följer finalen från läktaren.

Klockan 14.30 blåses finalen igång, med B4 som utelag och D3 som innelag. Även läktarna höjer tempot med bengaler och vattensprutor. Det tar inte lång tid förren gräsmattan är uppsprungen och spelarna får hålla tillbaka i kurvorna för att inte halka i leran. De flesta lyckas. Favorittippade B4, som hittills krossat allt tidigare motstånd i turneringen inleder starkt.  Men D4 stod för en ordentlig upphämtning när man är utelag och vänder. Matchen slutar 97-89 och D3 är oväntade mästare. Spelarna jublar och dränks i champagne innan de ansluter till övriga på läktarna för att se matchen om sistapris, den så kallade sopfinalen.

Sedan början på 80-talet är brännboll en tradition på Parentesen. Turneringen har bidragit till att skapa den speciella gemenskapen för människorna på parantesen. Men det är lugnare nu än förr. Många gånger har det snarare varit regel än undantag att möbler och cyklar kastats ner från husen. Linda Tjernström, bovärd på Parentesen, har uppgiften att se till att inget oförutsett händer och är inte orolig för dagen men tillägger:

– Man ska inte ta ut något i förskott.

En gång ryter hon till. Under första halvan av sopfinalen börjar det regna glasflaskor från en balkong i A-huset. Då överröstar hon läktaren och glaskastandet upphör. Korridorerna verkar ha sparat sopor i veckor. Bananskal, matrester, toapapper och pappersrester töms från samtliga balkonger ner på gatan. Under sopfinalen är publiken än mer uppeldad och gräsmattan nästan enbart lera. Vissa spelare är förberedda och har klätt sig i sopsäckar, andra nöjer sig med att spela i kalsonger. A1 och D2 gör upp om att slippa städa undan sopporna. Ganska tidigt står det klart att A1 inte kommer kunna komma ikapp D2. Slutresultatet blir till slut 91-73 och A1 lunkar bort till sopkvastarna som redan är framplockade.

Foto: Jonas Jacobson