Spexkapplöpning till månen

- in Spex

I Spegatspexets senaste uppsättning Apollo 11–klipp bort det där besvaras frågan om det finns intelligent liv ute i rymden. För som det ser ut verkar det inte finnas på jorden.

Vi känner alla till historien om månlandningen. Eller? Spegatspexarna ger oss den sanna bilden av händelseförloppet i ett manus kantat av kärlek till konspirationsteorier och nördig historiefakta. Spexet börjar mitt i kulmen av kalla kriget, när USA:s president John F Kennedy lovar att sätta en vit, manlig, icke-kommunistisk amerikan på månen. Detta retar inte bara upp Sovjets kedjerökande diktator Leonid Brezjnev, utan även NASA-programmeraren Margaret Hamilton, som vill bli den första kvinnan på månen. Samtidigt har Houston, NASA:s PR-ansvarige, stora problem. Astronauten Neil Armstrong är hemligt flygrädd.

När det kommer till astronauterna så måste jag säga att de levererar spexets mest roande stunder. Från en väldigt kamratlig duett mellan Sovjetspionen och den tydligen kommunistiska Buzz Aldrin, till Margret som mot alla odds ska ta sig ombord Apollo 11. Sedan har vi Armstrong själv. Det är antagligen ingen slump att karaktären Armstrong påminner lite om Ryan Gosling, som nyligen själv spelade astronauten i en ganska halvdålig skildring. När man ser den första mannen på månen gå från självsäker lögnare till illamående fegis, samtidigt som han slänger ur sig spexets bästa toner, då är det bara att konstatera att Spegatspexets Armstrong är bättre än Ryan Goslings.

Men tyvärr, Houston, vi har ett problem. Nämligen första akten. Spexets början kändes lite förvirrande, speciellt när man inte får reda på vad karaktärer heter. Därtill känns dekoren tom och en del skämt faller platt.

Som tur var är Spegatspexet mästare på publikkontakt och att komma med bisarra vändningar. Akt två skruvar upp spexigheten till max. Det syntes som starkast när jag blickade mot min fotograf och han stundvis stod dubbelvikt av skratt. Det är först då jag visste att Apollo 11–klipp bort det där inte kommer bli ett spex Lund kommer glömma, utan som jag hoppas vi kommer åka med till månen tur och retur, om och om igen.

Bästa skämt: “Jag vägrar komma tvåa. Kolla månfotot!”

Bästa sångnummer: Potatis framförd till tonerna av Rolling on the river

Spexigaste karaktärer: Utomjordingarna (Eller “månstren” som de själva vill bli kallade)

Foto: Alexander Edthofer

Apollo 11–klipp bort det där spelas i Konsertsalen i AF-borgen.

Föreställningar
Tisdag 21/5 klockan 19.30 (..) premiär
Onsdag 22/5 klockan 18.00 (..) och klockan 21.00 (..)
Torsdag 23/5 klockan 18.00 (..) och klockan 21.00 (..)