Med horoskopen som fallskärm

- in Krönika/Studentliv

Att vinna ett bråk med hjälp av planeternas position eller att berättiga en chokladkaka i all ära, men Lund, har vi mitt i allt trendsökande börjat missta pseudovetenskap för vetenskap?

Häromdagen skickade jag en skärmdump av mitt dagliga horoskop från en astrologi-app som jag i smyg laddat ned. Jag skulle bevisa för min partner att mitt labila och ganska o-charmiga beteende faktiskt inte var mitt fel. Enligt mitt horoskop stod det nämligen skrivet i stjärnorna att min dagsform var tämligen ur balans.

Astrologi är pseudovetenskap. Det är den allmänna uppfattningen, i den mån det finns en sådan, att horoskopsbejakande personlighetsdrag bör kvalificeras inom kanonen av oskönt beteende. Likväl, över en natt, gjorde mitt socialamedieflöde en 180 graders vändning och gick från filterselfies till horoskopmemes. En lavinartad, total, viral invardering och plötsligt tycks alla veta vilka stjärntecken som har bäst förhållandetycke och hur Saturnus position påverkat tentaresultatet. Ofta resulterande i kontentan: inte mitt fel, det var rymden.

Utan att stanna upp och reflektera gick jag med i klubben och kan i stjärnornas namn, med hjälp av mina i snitt fem appar, justifiera mitt skitbeteende och ursäkta en 200-gram Maraboukaka en tisdag.

Detta hade kunnat vara vilken viral trend som helst. Men den har kommit att oroa mig då jag tycker mig uppleva den mer i Lund än någon annanstans. Varför sker det på den enda plats där jag förväntar mig att folk ska veta bättre?

Filosofen Bertland Russel sade: ”The problem with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent so full of doubt”. Det smakar ganska illa med astrologiska prognoser som måttstock i en universitetsstad. Men vi blinkade och vips var korrelationen mellan ung, student, medelklasstjej och astrologitrelaterade statusuppdateringar normaltillstånd. Och det kan låta mörkt. Vilket det blev. Särskilt nu när det är vinter dessutom.

Det är okej att bejaka virala trender. Om man gräver tillräckligt i min sociala mediehistorik hittar man troligtvis både semesterbilder där jag handhållande leder personen bakom kameran in i oändligheten och filmklipp där jag till trapmusik poserar som skyltdocka. Inte mina stoltaste ögonblick i retrospekt. Men det måste få vara okej, till den grad att man förstår att det är just trender. Men är astrologi en rolig trend och ett skämtsamt substitut för lattebilden och selfien? Eller är det åter ett bevis på hur vi tappat vettet kring vad som är och vad som inte är en väldig massa tyckande förklätt i saklighet?

Så länge vi inte låter denna virala fluga bli misstagen för vetenskap är jag helt okej med att låta min kille ta disken för att månen sa det. Men där får det räcka. Kan vi inte sluta hålla koll på stjärnorna sen?

About the author

Related Posts