UB vinner Sveriges vackraste byggnad

- in Nyheter

Vacker, vackrare, UB. Under hösten har föreningen Arkitektupproret röstat om vilken byggnad som är Sveriges vackraste. Nu står det klart: Universitetsbiblioteket i Lund (UB) vinner guldmedaljen. 

Går skönhet att mäta? Det menar folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret, som lät utforma en omröstning för att kora den fagraste byggnaden i landet. Resultatet presenterades på nyårsafton: Efter att sammanlagt över 45 000 röster från deltävlingar och final hade räknats kunde universitetsbiblioteket i Lund utses till vinnare.

Arkitekten bakom universitetsbiblioteket, Alfred Hellerström, sägs ha inspirerats av medeltida byggnadsstilar efter 1800-tals arkitekturen C.G Brunius, som bland annat ritat Rådhuset på Stortorget i Lund. År 1907 stod biblioteket klart, och pryder Helgonabacken med sin bombastiska uppenbarelse och, om sommarhalvåret, grönt skimrande vildvin. Universitetsbiblioteket fick hela 1249 röster, vilket kan jämföras med silvermedaljören Hirschska huset i Sundsvall (1008 röster) och bronsplatsen som gick till Nordiska museet i Stockholm (926 röster). Alla tre kommer att tilldelas ett diplom från Arkitektupproret.