Lundagård träffar rektorskandidaterna: Erik Renström

- in Nyheter

Lundagård intervjuar Lunds universitets rektorskandidater. På tur står Erik Renström.

Född: 1963 i Göteborg.
Bor: I Landskrona men är uppväxt i Göteborg.
Arbete i dag: Dekan på medicinska fakulteten och professor i experimentell endokrinologi.

Vad tjänar du i dag?
Jag har en grundlön på 74 000 kr och dekanpålägg på det.

Vad har du för löneanspråk som rektor?
Det har jag inte tänkt på. Jag är dålig på att löneförhandla.

Vad röstar du på?
Det varierar. Jag hoppar över blockgränserna och röstar olika i kommun, region och nationellt.

Har du barn?
Nej.

Vad är ditt civiltillstånd?
Sambo.

Varför vill du bli rektor vid Lunds universitet?
Det är det breda uppdraget som lockar mig. Man måste känna entusiasm inför det och tycka det är kul. Det gör jag.

Blev du nominerad eller kandiderade du själv?
Jag blev nominerad. Jag har inte full bild av vilka som nominerade mig, men några frågade om det var okej.

Vilka erfarenheter tar du med dig från ditt nuvarande jobb?
Jag tar med mig hur roligt det är. Jag har varit dekan i två och ett halvt år, och varje dag är rolig. Jag hade innan jag blev dekan en klar bild av vad jag ville uträtta, men jag har insett att man ha en väldigt tydlig bild av vad universitetet står och ska stå för.

Vad är rektorns roll?
Intressant fråga. Det akademiska ledarskapet är inte som annat ledarskap, man pekar inte med hela handen. Man leder indirekt genom att skapa förutsättningar och genom att skicka ut signaler. Det handlar om att ta vara på individers egna initiativ.

Vilka förändringar vill du driva igenom vid universitetet?
Det viktigaste är kvalitet. Vi ska ha de bästa utbildningarna, den högsta kvaliteten inom forskning och vara en god part i samverkan med omvärlden. Relationsbyggande är viktigt. Jag vill också jobba med tvärvetenskap, på ett intelligent sätt. Tvärvetenskap kan vara som när barn leker med vattenfärger – allt blir grått. Vissa discipliner ska inte blandas, men vi ska ligga i framkant i utvecklandet av nya spännande discipliner.

Vad har du pluggat?
Jag läste till läkare i Göteborg och jag disputerade inom membranfysiologi. Jag älskar jonkanaler!

Kan du berätta om ditt roligaste minne från studenttiden?
Hmm, vi hade ingen karneval, chalmeristerna hade i och för sig en kortege men den var inte vi läkarstudenter en del av. Studentlivet i Göteborg är inte riktigt som här. Vi hade naturligtvis roliga fester, och framförallt i slutet av utbildningen var vi en sammansvetsad grupp som verkligen tyckte att plugget var kul.