De ska representera Lunds universitets studenter

- in Nyheter

Under gårdagen valdes nästa läsårs presidium för Lunds universitets studentkårer (Lus). Malin Bruce från Teknologkåren framröstades till ny ordförande, och Ella Sjöbeck från Juridiska Föreningen valdes till vice ordförande. 

Det var 32 representanter från Lunds universitets kårer som under gårdagens ting röstade om vilka två av de fem kandidaterna som kommer utgöra Lus presidium nästa läsår. Presidiet är de som håller den yttersta representationen för alla universitetets studenter.

Inför omröstningen kom kandidaterna in i Palaestras hörsal var för sig och presenterade varför de skulle passa för rollen. Kårerna ställde pressande frågor till kandidaterna om deras syn på bland annat Lus-nätverken, konflikthantering och hantering av lagar och bestämmelser som rör verksamheten.

Medan kandidaterna väntade utanför betonade valberedningens ordförande Alexander Nymark vikten av en utförlig diskussion. Han uppmanade alla kårer att vara transparenta med hur de resonerade inför omröstningen – vilket blev andan diskussionerna följde i.

Malin Bruce valdes till ordförande, och Ella Sjöbeck valdes till vice ordförande för Lus. Malin Bruce är sedan tidigare kårordförande för Teknologkåren vid LTH, och Ella Sjöbeck är ordförande för Juridiska Föreningen.

Lundagård fick deras reaktioner:

Hur känns det?

Malin: Det känns väldigt bra. 

Ella: Det känns fantastiskt

Malin: Vi har snackat tillsammans mycket innan också om hur vi vill ha det.

Ella: Det känns tryggt, ärofyllt. 

Var det väntat?

Malin: Till den delen att man vågar hoppas eller vad man säger. Vi var ju valberedningens förslag tillsammans.

Ella: Vi visste att vi var valberedningens förslag, men vågade ändå inte hoppas. Det var jättekompetenta motkandidater, så det kändes som att det hade kunnat bli hursomhelst.

Malin: Jag ska tacka nej till mitt sommarjobb direkt efter det här, haha.

Kommer ni att bli ett bra team tror ni?

Malin: Ett jättebra team, det är jag övertygad om. Vi kommer att komplettera varandra bra.

Ella: Det tror jag också, vi har jobbat med väldigt olika grejer. Vi kommer kunna stötta varandra där det behövs. Det känns väldigt tryggt för mig. Vi känner inte varandra så [på så sätt, reds. anm.] att vi har jobbat särskilt mycket i samma organ, men jag känner ändå att jag vet att vi kompletterar varandra bra i våra egenskaper.

Tror ni att vardagen kommer vara sig lik ändå, i och med att ni båda är kårordföranden det här året?

Malin: Jag vet inte om man vågar säga för mycket, men det känns inte som att det kommer vara så himla annorlunda. Vi har varit heltidare båda två, på två helt olika organ. Vi kommer ju sitta i ett kontor med färre människor än vad jag har gjort tidigare, så det kommer vara väldigt annorlunda. 

Ella: Det är samma för mig. Superstora förändringar tror jag inte att det kommer bli, vi känner ju oss båda trygga med att vara heltidare, men jag tror det kommer bli en stor omställning att lära sig att representera alla universitetets studenter. Någonstans är man ju ändå van vid att se på saker ur sin egen kårs perspektiv och måste öva på att se ur alla studenters perspektiv. Och det är ju en utmaning som jag jag tror vi båda ser väldigt mycket fram emot att ta oss an. 

Malin: Vi har snackat lite om det förut, om vad corona för med sig. Ifall det blir väldigt mycket omställningar nästa år, ifall det blir en “digital termin”, höstterminen också, eller vad sjutton som händer nu. 

Ella: Men vi ser väldigt mycket fram mot det, oavsett vad det här året har att erbjuda så är vi väldigt taggade på att få göra det här.

Den 24:e mars är sista dagen för att ansöka om andra poster utlysta av Lus.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.