Studenter i kampen mot corona

- in Nyheter
@Lundagård

I den pågående coronakrisen syns flera privata initiativ. På X-Lab vid Lunds Tekniska Högskola sker just nu tillverkning av ansiktsvisir till Skånes universitetssjukhus. 

Måna lokaler står tomma när universitet har övergått till distansundervisning, men på X-Lab råder febril aktivitet. Det är fredag innan påsk, klockan är fem och utanför X-Labs glasdörrar inne på Ingvar Kamprads Designcentrum (IKDC) på LTH väntar kvällens 20 volontärer. Oskar Branzell som pluggar elektroteknik är instruktör för det här tillverkningstillfället. Han ber alla att skriva upp sig på en lista och instruerar nya hur de ska tillverka sitt första visir.

Skånes universitetssjukhus (Sus) har akut brist på utrustning och efterfrågar dagligen 1 000 ansiktsvisir.

– I snitt gör vi 500–700 masker per dygn. Men det beror på. Rekordet är 776, berättar Oskar Branzell.

X-Lab invigdes hösten 2019 och är ett så kallat makerspace vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). I X-Labs lokaler kan studenter från olika program och även forskare träffas och utforska sina idéer. Charlotta Johnsson, vicerdekan vid LTH med ansvar för samverkan och innovationsfrågor, berättar att verksamheten hela tiden ska kunna omdefinieras.

– Det får utvecklas under arbetes gång.

För att tillverka visiren används bland annat liggunderlag från Biltema. Foto: Johan Larsson.

Volontärerna på X-Lab framställer två olika sorters visir. En engångsvariant som tillverkas av bland annat overhead-film och resårband. Som verktyg används vanliga hålslagare. Materialet till skumkuddarna som utgör stöd mot pannan är liggunderlag inköpt på Biltema. Den andra visirvarianten tillverkas med hjälp av overhead-film som fästs i en 3D-printad plastram. Detta visir kan rengöras och återanvändas.

– De är många som skickar material till oss, säger Charlotta Johnsson. Hon visar upp staplar med overhead-film som har skänkts från universitetet, företag och privatpersoner. På ett annat bord ligger högar med postpaket och kartonger. De innehåller 3D-printade plastramar.

– Allt det här har kommit i dag. I början var det mest privatpersoner som skickade, men nu har vi börjat få en del från företag också. Axis har skickat mycket. Vi är mycket tacksamma för alla som vill hjälpa till.

Plastramarna har alla möjliga färger. De flesta är gjorda i PLA-plast. På X-Labs hemsida kan man ladda ned instruktioner för hur de ska tillverkas.

I ett angränsande rum hjälps de två läkarstudenterna Wilma Bjurberg och Johanna Nordin åt att skära till skumkuddar. Det är första gången som de är här och de har på sig varsitt visir som de just har tillverkat själva.

– De är ganska bekväma. Först tyckte jag att det var lite varmt, men jag har redan vant mig, säger Wilma Bjurberg.

X-Lab har fått stränga hygienanvisningar från sjukhuset. För det första ska man stanna hemma om man uppvisar minsta symtom. Väl i verkstaden ska händer tvättas och desinficeras noga innan volontärerna tar på sig handskar. Man har också begränsat mängden deltagare till max 20 per tillfälle.

Charlotta Johnsson hejdar en av deltagarna.

– Man måste tyvärr ha kortärmat. Har du något så du kan ta av dig?

Deltagaren ber om ursäkt och tar av sig tjocktröjan. Hon hade glömt.

Idén till projektet kommer från universitetslektorn Anders J Johansson. Han läste om liknande verksamheter i Italien och på olika platser i Sverige. Behövde universitetssjukhuset i Lund också visir? Han började höra sig för.

– Jag har vänner från studietiden som nu är läkare och jobbar på sjukhuset, berättar Anders J Johnsson.

Han mejlade och skickade meddelanden till vännerna på Facebook. På något sätt nådde ett av mejlen avdelningen som sysslade med sjukhusmaterial. Anders J Johansson tystnar i telefonen. Han funderar.

– Jag tror att det var torsdagen förrförra veckan. Sen på lördagen fick vi kontakt med sjukhuset. På söndagen (22 mars) gjorde vi det första testet och sen på måndagen var vi igång.

Anders J Johansson har dock själv inte fått se effekterna av sitt initiativ eftersom han har suttit i karantän de senaste två veckorna. Hemifrån och per telefon sysslar han i stället med administrativa uppgifter.

Utspridda kring borden inne på X-Lab jobbar kvällens deltagare koncentrerat. Det går snabbt. Oskar Branzell räknar visiren. De ska packas och märkas innan de skickas till sjukhuset.

–De första dagarna hade inte riktigt informationen nått ut, men nu de senaste dagarna har vi fyllt de 20 platserna, säger Charlotta Johnsson.

Charlotta Johnsson visar ett av visiren. Foto: Johan Larsson.

Hon tror att folk gillar att känna att de gör skillnad och att göra något handgripligen. Tillverkningen har skett främst på vardagar mellan klockan 17 och 19, men nu i helgen kommer ett pass per dag att ske mellan 14 och 16. Man anmäler sig på X-Labs hemsida via en doodle-länk.

X-Lab undersöker också möjligheterna att producera annan utrustning som sjukvården har brist på. Charlotta Johnsson visar olika material och prototyper.

– Vi har just nu en liten grupp som jobbar med att eventuellt ta fram munskydd. Sjukvården måste ju godkänna munskydden i så fall, men vi är öppna för olika idéer om vad vi kan hjälpa till med från X-Lab. Det är engagemang och idéer som driver oss, och alla nya tankar är välkomna, säger Charlotta Johnsson.

Text: Isa Diamant och Cecilia Falkman