Covid-19 används som ett populistiskt verktyg

- in Debatt

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna. 

Det är viktigt att inte glömma att det kommer en tid efter pandemin, en tid då allting måste fungera som vanligt igen. Företag måste prestera och leverera. Risken med en nationalisering är att effekten blir det motsatta, vilket i slutändan varken gynnar staten eller befolkningen, skriver Markus Krook och Anton Novak i sin debattartikel. 

I rådande pandemi finns det partier och styrande makter som utnyttjar krisen för egen politisk vinning, där propaganda för protektionism och nedmontering av demokratin tagit sin effekt i Europa. Inte minst i Ungern, där Orban utnyttjat pandemin för att säkerställa sin och Fidesz makt i ungerska parlamentet. I Polen försöker partiet Lag och ordning utnyttja pandemin till att inskränka aborträtten, då landets restriktioner förhindrar demonstrationer. Socialdemokraterna försökte få igenom ett förslag som hade gett regeringen oinskränkt makt att fatta beslut utan riksdagens inflytande, något som kritiserades endast av Moderaterna.

Vi är i en tid där kompromisser och vett i politiken behöver gå före ideologisk övertygelse. Majoriteten av svenska politiker har tillfälligt lagt sina politiska värderingar åt sidan och insett att rådande kris kräver uppoffringar. Exempelvis välkomnade Moderaterna att karensdagen tillfälligt togs bort och Miljöpartiet insåg att staten behöver pumpa in pengar till flygindustrin i form av krispaket.

Däremot är inte allt en dans på rosor. Finansministern Magdalena Andersson öppnade nyligen för ytterligare statligt ägande i den svenska industrin och Jonas Sjöstedt försöker sedvanligt att göra ohederliga försök att införa hela Vänsterns partiprogram. Förslag som inte hamnar tillsammans med tidigare nämnda genuina kompromisser partier sinsemellan. V och S förslag om förstatligande är ett politiskt steg tillbaka, där framförallt Socialdemokraterna helt plötsligt framstår som mer vänster än någonsin.

För vad betalar vi skatt för egentligen? Om inte för den enkla anledning att hjälp ska finnas den dag Sverige är i kris. Företag bidrar med flera miljarder årligen till den gemensamma välfärden, antingen i form av bolagsskatt eller anställdas skattebetalningar. Därför är vänsterns reaktion, om än känslomässig, ohederlig att i detta läge föreslå nationalisering av företag. Skatt betalas för att samhället ska fungera och utan svenska företagare kommer det varken kunna pratas om några jobb eller någon välfärd.

En tillfällig nationalisering av den svenska industrin löser kanske problemet i dag, men hur ska det gå imorgon? Det är viktigt att inte glömma att det kommer en tid efter pandemin, en tid då allting måste fungera som vanligt igen. Företag måste prestera och leverera. Risken med en nationalisering är att effekten blir det motsatta, vilket i slutändan varken gynnar staten eller befolkningen.

Missförstå oss inte, i en utopisk marknadsekonomi är det den starkaste som överlever, går ett företag i konkurs, står två nya aktörer redo att ta över. Däremot är denna pandemi inget som tillhör det ordinära, då den skiljer sig avsevärt från andra ekonomiska kriser. I Sverige har vi valt en väg där vi betalar hög skatt i tron att när krisen väl kommer ska Sverige vara redo, vilket givetvis även bör inkludera krispaket till privata företag.

Är det en sak historien har lärt oss är det att när vänstern tar företag från sin befolkning ska det mycket till för att de ska ges tillbaka. Det Jonas Sjöstedt kallar ett “långsiktigt ägande” i Svenska företag kommer vara precis vad det låter som. Det är lätt att låta rädslan ta över och ge staten befogenheter, men det är desto svårare att ta tillbaka dem när allt är över.

Äganderätten är en av grundpelarna i ett liberalt samhälle och måste således skyddas. Långsiktigt måste det vara ett av samhällets största prioriteringar att de medborgare som antingen blivit permitterade eller rent av förlorat jobbet har ett arbete att återvända till efter att pandemin lagt sig.

Markus Krook
ledamot för Moderata Studenter vid Lunds Universitet

Anton Novak
ledamot för Moderata Studenter vid Lunds Universitet