Lundaspexarna livesänder under Siste april

- in Nyheter

Det är inget vanligt år för Lundaspexarna, som till följd av coronaviruset väljer att livesända gamla inspelningar av föreställningar. Lundagård har pratat med spexförmannen Adam Wester.

Motivet på muggen som Adam Wester håller i handen visar Prinsessan Uarda, Lundaspexarnas vanliga emblem. Men denna gång har hon en annorlunda accessoar: ett munskydd.
– Den var mycket populär, sålde slut på under 30 timmar. Sen hade vi såklart en limited edition, säger Adam Wester. 

De 300 så kallade Coronaspexmuggarna såldes för att lappa igen delar av ekonomin för Lundaspexarna, som liksom de flesta andra verksamheter drabbats av coronavirusets spridning. Muggen med den modifierade loggan är dock långt ifrån det enda som skiljer denna vår från tidigare år. Innan coronaviruset var på allas och envars läppar, var planen att sätta upp ett spex till Siste april. Adam Wester är spexförman för Lundaspexarna, och håller hårt på vilket spex som skulle spelas våren 2020.
– Förarbetet med manusskrivande ligger sparat i tryggt förvar, så det går att använda längre fram. 

Adam har varit aktiv i Lundaspexarna sedan 2017, och spexförman sedan februari förra året vilket innebär att han bland annat är administrativt ansvarig för föreningen. Vi träffas denna eftermiddag med anledning av ett, av Lundaspexarna, historiskt beslut. Under dagen, Siste april och första maj kommer föreningen att livesända gamla inspelningar av spex på Youtube. Livesändningen är ett alternativ i en tid då Lundaspexarna, likt de allra flesta föreningar och evenemang just nu, fått ställa in majoriteten av sin verksamhet. Adam Wester är inte säker, men han vet själv inte när senast ett liknande beslut fattades. En fågel har viskat i hans öra att systerföreningen Toddyspexarna senast blåste av sin Siste april-föreställning när Hitler gick in i Norge, år 1940. 

Redan innan coronapandemin hade Lundaspexarnas verksamhet gått en tuff höst till mötes, med anledning av AF-Borgens renovering som gjorde att de tvingades ut från sina vanliga lokaler. Många i spexet såg fram emot att komma tillbaka till AF-Borgen när de första restriktionerna kom. Nu har Lundaspexarna blåst av all officiell verksamhet.
– Vi har fått fundera på hur mycket sektionen kan träffas för att hålla igång det sociala umgänget så att vi kan ha den funktionen när skola och annat försvinner. Vi har sagt att man får titta på det i sin egen sektion, men allt officiellt ställer vi in och blickar istället framåt mot hösten.

Intresset för Lundaspexarnas initiativ är stort. I skrivande stund har 8 500 anmält sig intresserade i Facebookevenemanget. Adam Wester har koll på statistiken.
– Det är kvinnor i övre medelåldern som brukar höra av sig och gå in på evenemangsidan, de har tackat ja i högst utsträckning. Vi får många fina meddelanden och kommentarer från personer i övre medelåldern och uppåt, jag skulle tro att det framförallt är de som kommer att titta på spexen.

Enligt Adam Wester visas både äldre och återkommande spex, favoriter bland många. Dessutom visas Jacobsen, ett nyskrivet spex från förra hösten. Jag frågar honom vilket som ligger honom närmast hjärtat.
– Efter att ha varit en del av ensemblen som skapade uruppsättningen av Jacobsen ligger det spexet mig varmt om hjärtat, men Peter den Store är en personlig favorit.

 

Lundaspexarna livesänder på Youtube

29 april: Uarda (2018) 19:00

30 april: Peter Den Store (1992) 17:00 och Jacobsen (2018) 20:00

1 maj: Djingis Khan (1981) 16:00 och Beethoven (2004) 19:00

 

Arkivbilder från Uarda (2018) och Jacobsen (2018). Foto: Jonas Jacobson respektive Alex Edthofer