Philip Sandberg efter hönsgödslet: ”Jag vill tacka för er uppoffring”

- in Nyheter

Lundagård har träffat kommunstyrelsens ordförande som kommenterar spridningen av hönsgödsel.

Under onsdagen blev Lunds kommuns planer på att sprida ett ton hönsgödsel i Stadsparken en riksnyhet. När kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg kommer gående längst parken under valborgsmorgon luktar det som vanligt. Strax två timmar senare ska ett ton hönsfoder spridas ut i parken.
– Den stora spridningen av hönsgödsel kommer ske klockan tio. Därefter kommer det sitta i en doft under några dagar, beroende på väder och vind, säger Philip Sandberg.

Philip Sandberg vill inte att Lund ska bli ett epicentrum för smittspridning, och idéen att stänga och gödsla parken dit omkring 30 000 valborgsfirare varje år samlas, kom efter att ha pratat med insatta personer i andra kommuner. I tisdags fattade miljönämnden beslutet.
– Hönsgödsel har två effekter, dels att det inte är trevligt att sitta i parken, men också att det är bra för gräset.

Polisbil innanför stängslet i Stadsparken. Foto: Johan Larsson.

Reaktionerna har i första hand varit positiva, uppfattar Philip Sandberg och de flesta Lundabor som förstående inför beslutet.

Det är folktomt runtomkring Stadsparken, men innanför stängslet syns poliser och underhållsarbetare. Kommunen kommer under dagen att vidtar underhållsåtgärder som man normalt inte kan göra i en öppen park, och Philip Sandberg ser framför sig en välmående park inför vår- och sommarsäsongen.
– Vi kan arbeta med parken på sätt som vi inte kan i vanliga fall, eftersom parken aldrig är stängd, säger han.

Han uppmuntrar studenterna att fira i mindre grupper, och hålla avstånd. Själv kommer han fira tillsammans med sina barn, kanske genom att baka.

Har du någon hälsning till studenterna under Siste april?
– Detta är ett exceptionellt läge, men stadsparken kommer stå öppet nästa år och då är man välkommen åter. Studenter och gymnasieelever, ni har gjort en enorm uppoffring och för det vill jag tacka er. Jag hoppas att vi genom våra åtgärder snart kan lämna denna period bakom oss.