Rektorn fick rätt – inget prov i höst

- in Nyheter

I torsdags den 27 augusti meddelade regeringen att de öppnar upp för ett högskoleprov i höst. I går meddelade Utbildningsutskottet däremot att höstens prov inte kommer att genomföras, på grund av rådande smittskyddsläge. Även Universitets- och högskolerådet (UHR) fastslår i dag att höstens prov ställs in. 

Rektor Torbjörn von Schantz fick därmed rätt, som i fredags menade att “Med alla faktorer sammanvävda bedöms risken i nuläget för smittspridning av covid-19 för stor”, i en kommentar till Lundagård.

– Ingen av oss rektorer vill utsätta provskrivare, provledare, provvakter eller i förlängningen svenska folket för utökad risk för smittspridning, skrev Torbjörn von Schantz på sin rektorsblogg under gårdagen. 

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, meddelade i torsdags att regeringen beslutar att möjliggöra för ett högskoleprov i höst. Tanken var att genomföra ett prov i mindre skala, där endast de som inte gjort provet tidigare skulle få chansen. 

I förra veckan fanns en majoritet inom Utbildningsutskottet för att genomföra provet. Men efter att Liberalerna ändrat sig röstade utskottet i går nej till att genomföra höstens prov. 

Rektor Torbjörn von Schantz menar att det är beklagligt att frågan om provets genomförande nu blivit partipolitisk.

Att nu göra en partipolitisk fråga av högskoleprovet tycker jag är olyckligt mitt under en pågående pandemi och jag uppfattar det som ett sätt att skaffa billiga politiska poänger men till ett potentiellt mycket högt pris, skriver rektorn på sin blogg. 

Rektorn har själv drivit opinion i frågan genom att tillsammans med rektorer för 21 av Sveriges universitet och högskolor publicera en debattartikel i Svenska dagbladet den 31 augusti, som ställer sig kritiskt till att genomföra högskoleprovet i höst.