Erik Renström nomineras till ny rektor

- in Nyheter

Universitetskollegiet valde under gårdagen mellan tre rektorskandidater: professor Erik Renström, dekan vid den Medicinska fakulteten, professor Mia Rönnmar, dekan vid den Juridiska fakulteten och professor Sylvia Schwaag Serger, prorektor. Efter två röstomgångar nominerades Erik Renström till ny rektor för Lunds universitet.

Universitetskollegiet, bestående av 48 ledamöter (varav 12 är studenter) lämnar nu sitt förslag till rekryteringsgruppen, som i sin tur förslår en ny rektor till universitetsstyrelsen. Styrelsen fattar sitt beslut vid mötet den 18 september, och sedan är det upp till regeringen att utse ny rektor.

Erik Renström är i dag dekan på medicinska fakulteten och professor i experimentell endokrinologi. Lundagård har sökt Erik Renström för en kommentar.

I en intervju med Lundagård från i våras betonar Erik Renström vikten av kvalitet.

Vilka förändringar vill du driva igenom vid universitetet?
– Det viktigaste är kvalitet. Vi ska ha de bästa utbildningarna, den högsta kvaliteten inom forskning och vara en god part i samverkan med omvärlden. Relationsbyggande är viktigt. Jag vill också jobba med tvärvetenskap, på ett intelligent sätt. Tvärvetenskap kan vara som när barn leker med vattenfärger – allt blir grått. Vissa discipliner ska inte blandas, men vi ska ligga i framkant i utvecklandet av nya spännande discipliner.

Vad är rektorns roll?
– Intressant fråga. Det akademiska ledarskapet är inte som annat ledarskap, man pekar inte med hela handen. Man leder indirekt genom att skapa förutsättningar och genom att skicka ut signaler. Det handlar om att ta vara på individers egna initiativ.

Sanela Lulic från Lunds universitets studentkårer (Lus) är studentrepresentant i universitetsstyrelsen och universitetskollegiet. Hon ser optimistiskt på nomineringen.

Är Lus nöjda med resultatet?
– Ja, det har varit en bra valprocess med många kompetenta kandidater och nu ser vi fram emot att arbeta med Erik.

Vad tror du om samarbetet mellan Lus och Erik?
– Vi tror att det kommer bli ett gott samarbete från bådas håll. Erik verkar värdera studenternas röst och det känns som att Lus kommer ha en lika självklar position som vi haft under Torbjörns mandatperiod.

Vad har Erik sagt om sina hjärtefrågor och visioner?
– Han har talat mycket om att möjliggöra för tvärvetenskap, på ett sätt där man inte förlorar djup eller spets.

Vad säger du om att båda är män?
– Det är klart att det fanns en förhoppning om en kvinnlig rektor, det kändes som att det kunde vara dags för det. De andra två kandidaterna var inte bara där för att de var kvinnor, utan för sin kompetens. Men jag tror att Erik kommer göra ett bra jobb. Det är viktigt nu att tänka på vem man parar ihop honom med, och det är jätteviktigt att det blir en kvinna.

Och vad tänker du om att båda kommer från liknande fakulteter?
– Även om de kommer från två till synes våta* fakultet, så är de ändå olika. Jag tror definitivt att Erik kommer med ett annat perspektiv, och att han kommer lägga krut på att hitta en bredd i sin ledningsgrupp. Han känns väl medveten om att han kommer från just från Medicinska fakulteten och inte har alla perspektiven, och därmed kommer lyssna mycket på verksamheten och på dekanerna. Jag tror att det är bra att det blev ett skifte, även om det inte blev ett skifte till en torr* fakultet.

*Fakulteter som naturvetenskap, medicin och teknik benämns ibland som ”våta”, medan andra fakulteter som t.ex. humaniora, samhällsvetenskap och juridik benämns som ”torra”.

Texten kan komma att uppdateras.