Smörj kråset

Du må vara en upphöjd akademiker, men kaffet och meditationen bör kompletteras med fast föda då och då. Lunch, findejt eller nattamat – Lundagårds novischredaktörer Ebba Frid och Viktor Wallén vet vart du ska gå.

Finmat

Ved
Med relativt budgetvänliga pizzor som alternativ till de lyxigare mellanrätterna erbjuder VED ett prisvärt vuxenlajv med tillhörande begrepp som “nota” och “bordsbokning”. Personalen är medkännande nog att spela med genom att erbjuda smakprov på “husets vita”, men står givetvis redo att hälla vidare utan att invänta svar. Stå emot impulsen att fråga om APK.

Mat & Destillat
Med drinkar som “Skitungens återkomst” och rätter som “Gös” är flottheten given. Kom för de finaste drinkarna och den finaste maten i Lund. Stanna för att diska; natura är väl fortfarande en acceptabel betalningsmetod? Kom ihåg att öva beställning och servettplacering framför spegeln innan besöket.

Creperiet
Matpannkakor, eller “galetter” enligt globetrotterns lexikon, väcker kanske skepsis hos en enkel lundabo. Lita dock till den gyllene kulinariska regeln: Allt som laddas med fett, ost och bacon blir gott. De prisvänliga menyalternativen är snällt nog försedda med fonetisk text, till lättnad för den som aldrig riktigt rockade skolfranskan men vill låtsas annorlunda.

Illustration: Anna Hasslöf

 

Pizza

Challes
Du har troligtvis varit på Malmö nation, så pizzan här är inte det mest dekadenta i kväll. Med en oväntat krispig botten och spännande pålägg har du en smakupplevelse under 100 kronor du inte förtjänar. Förstör den genom att ta extra mycket blandad sås.

Sesam
Nära tre av Lunds partystationer – Göteborgs nation, Lunds nation och Parentesen – kallar Sesam på dig och alla dina gamla haff, som du älskar att stöta på. Desperation är den bästa kryddan. Gud vet att den behövs på Sesam.

Falafillo Grillo
Likt en konspirationsteoretiker informerar du dina vänner om Falafillos existens. Tripadvisor försöker bara dölja dess ful-pizzas storhet för allmänheten! Blickarna du får är sorgsna och sympatiska. Du förstår inte varför du hamnat i tvångströja – du har ju sett ljuset.

Illustration: Anna Hasslöf

Falafel

Kebabvagnen
Självutnämnda kikärtsgourmeter kallar denna falafel “underskattad”, i ett futtigt försök att rationalisera ett basic val av nattamat. Konceptet rörlig lokal inger kanske en känsla av autencitet, men detta förtas något av deras popularitet samt – kontroversiell sanning – högst ordinära falafelrullar.

Lundafalafel
När folk föreslår falafel, syftar de på Lundafalafel. Populariteten kan kanske härledas till deras skoningslösa effektivitet, vilken kan vara svårsmält för den nervsvage. Ett ögonblicks tvekan i beställningsluckan bestraffas med förintande ögonrullning av en personal vars marknadsposition tillåtit en total avveckling av allt som är “serviceminded”.

Salehan
Fåren gör sitt falafelval utifrån dikotomin “Kebabvagnen eller Lundafalafel”. Om du värderar matupplevelse högre än konformitet vill vi slå ett slag för Salehan på Botulfsplatsen. Mer innehåll för lägre pris, längre öppettider, och Lunds – vad vi vet – enda återförsäljare av övervakningsutrustning.

Illustration: Anna Hasslöf