Striktare restriktioner i Skåne

- in Corona, Nyheter

Lokala restriktioner införs i dag av Region Skåne på grund av ökad smittspridning. Högsta andelen nya smittade är i åldersgruppen 20-29 år. Undvik butiker och kollektivtrafik och umgås endast med personer du normalt träffar i vardagen, lyder råden. Samtidigt meddelar Humanistiska och teologiska studentkåren (HTS) att de stänger sitt kansli i tre veckor framåt. 

”Den snabba ökningstakten i spridningen av covid-19 i region Skåne är oroande.” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. ”Hela länet är drabbat. Därför krävs det nu extra åtgärder utöver de som redan gäller i hela landet.” 

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu. Alla måste verkligen hjälpas åt och ta ansvar. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

De skärpta råden gäller i tre veckor framåt. På Folkhälsomyndighetens hemsida listas de lokala allmänna råden:

  • Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt, undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

– De skärpta råden är en allvarlig signal som vi måste ta hänsyn till både på jobb och i privatlivet. Samtidigt är det viktigt att vi tar hand om vår hälsa, både socialt och fysiskt. Det gäller nu att hitta balansen mellan att vara försiktig och att än mer noga följa råden om att hålla avstånd, säger Eva Melander. 

Med anledning av de nya råden meddelar nu HTS som första kår att de ställer in all sin sociala verksamhet fram till den 17/11. Lundagård har talat med Emma Svensson, ordförande för HTS, som bl.a valt att stänga sitt kansli under de kommande tre veckorna.
– Vi vill säkerställa att våra aktiva inte utsätts för någon smittorisk, speciellt eftersom rummet är ganska litet. Tidigare under pandemin har vi haft en gräns på sju personer, men i och med råden igår så kan vi inte hålla kansliet öppet längre, eller fortsätta med våra sociala aktiviteter.

Ni är den första kåren att ta ett aktivt beslut att stänga ner och ställa om, vet du om några andra kårer kommer följa efter?
– Jag kan inte svara på det. Vad jag har sett så har inga andra kårer tagit ett fast beslut än. Men jag tror och hoppas att folk kommer göra det.

Vad får det för konsekvenser för era aktiva?
– Vi uppmanar alla våra utskott och övrig verksamhet att hålla digitala möten. Samtidigt ställer vi in alla sociala evenemang. Vi skulle haft en Halloweensittning på fredag för alla våra aktiva, i enlighet med de tidigare råden, men den kommer inte att kunna hållas nu såklart. I stället kommer vi att försöka anordna en digital lösning.

– Vi värnar om våra aktiva, och tycker det är extremt jobbigt att behöva stänga kansliet, men det är en nödvändighet.

Efter HTS beslut har andra studentföreningar meddelat liknande åtgärder, bland annat Helsingborgssektionen Agora och Medicinska Föreningen Lund-Malmö.

Statistik från Region Skåne:

  • Nya konstaterade covid-19-fall det senaste dygnet: 242
  • Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 8 676

Se hela lägesbild här

Texten har uppdaterats.