Självhjälpskurs mot politisk depression

Världen går åt helvete utanför fönstret. I stället för att stå på barrikaderna ligger du djupt försjunken i soffan medan Netflixavsnitten rullar på. Men frukta icke! Lundagårds egen självhjälpsguru tillika utbildningspolitiska krönikör, Lowe Smith Jonsson, står redo för att råda bot på din politiska depression.

Ser världsläget mörkt ut? Trött på käbbel i riksdagen du ändå inte förstår? Vill du gömma dig under täcket så fort någon nämner klimatförändringarna? Allt detta utan att du har någon chans att påverka vad som sker… Kära student, du lider av politisk depression.

Terapeut är inte en skyddad titel, så efter denna snabba diagnos kommer jag axla Freuds mantel och göra mitt allra bästa för att bota dig.

För det första, du har helt rätt. Politiken i Sverige och inte minst i världen ser rätt trist ut just nu. Då är det rimligt att bli deppig. Vad kan du göra mot den otyglade kapitalismen, fascismen och klimatförändringarna som dessutom verkar samarbeta med en jävla pandemi? Varje gång du tänker på världsläget påminns du även om din oförmåga att förändra det. Det enda du kan göra för att dämpa ångesten är att vända dig om i sängen och slå på nästa Youtubevideo.

Passivitet är vår värsta fiende. Tillåt mig därför att låta som den värsta av alla självhjälpsböcker: Gör det enda du kan, ditt bästa.

Här kommer tre enkla tips för att bryta cirkeln av passivitet:

1. Lyssna på nyheterna. Detta kan låta galet – då kommer du bara höra om allt deppigt. Fel! Isolering är mycket värre. Att skaffa egen information ger dig en överblick över vad som faktiskt händer. Dessutom sker även bra saker som du annars missar. Jag föredrar Morgonekot: en kvart (motsvarande fyra låtar) till frukostmackan.

2. Veckans artikel. Det kan komma som en överraskning, men det finns fler människor än Jimmie Åkesson därute som tycker något. Genom att läsa en ynka artikel i veckan med politisk avsändare får du nya perspektiv på problem du inte ens orkar fundera över i dag. För minsta möjliga ansträngning: testa Tiktok eller Instagram. Trust me, här finns avancerade analyser av allt från Marx till avfallshanteringen i Stockholm.

3. Testtyck. Sist men inte minst: våga testa! Klart som fan att det känns läskigt att stå för något om man behöver försvara idén till sista blodsdroppen. Skit i det. Ta en ny idé varje vecka och testtyck den. Läs på lite, ta upp den med dina vänner. Gillar du idén, grattis, annars går du vidare till nästa!

Politik är inte enkelt eller ens särskilt kul, och du blir tyvärr inte lika sexig som studentrevolutionärerna i Les miserables bara för att du börjar stödja en progressiv flygskatt. Världsläget kommer fortfarande vara deppigt, även om du förstår det bättre nu.

Men förhoppningsvis kommer det inte kännas lika hopplöst längre, för du kommer ta del av – och själv vara en del av – utvecklingen. Du kommer göra skillnad genom att påverka människor runt omkring dig. Det är genom de här samtalen med våra vänner, våra grannar och ja, inte minst oss själva, som vi förändrar världen!