Helsingkrona söker bygglov för nya studentbostäder

- in Nyheter

Den 26 oktober lämnade Helsingkrona nation in en ansökan om bygglov för “Helsingkrona Söder” – ett nytt bostadshus för 60 studenter i söderläge på den befintliga fastigheten.

Huset blir det tredje på tomten och ett komplement till de befintliga 354 bostäderna i Huset och Tornet. I projektet ingår även att skapa ett tillhörande, mindre torg på den sydvästra delen av tomten – ett stenkast från LTH:s lokaler. 

”Den här gången satsar vi på en helt ny typ av gemensamhetsboende för studenter; nästa
generation av studentkorridorer,” säger husförman Peter Kempe i ett pressmeddelande.

– Det är inte den klassiska korridoren, säger Helsingkronas kurator, Oliver Särnehed, till Lundagård. 

I stället för en lång korridor med köket i ena änden, kommer den nya planlösningen vara centrerad kring köket och innebära mer gemensamt utrymme, inklusive en gemensam balkong mot söder. Varje våning kommer att ha plats för nio till tio studenter, med eget sovrum och toalett. 

Oliver Särnehed menar att det är för tidigt att spekulera i prislappen för bygget. I vinter väntas bygglovet bli klart, men inte förrän på vårkanten när upphandlingen är slut, vet man vad slutnotan kommer landa på. 

Han menar dock att finansieringen inte kommer att belasta nuvarande boenden, utan kommer bestå av lån och att bostäderna sedan bekostar sig själva.

– Som vanligt siktar vi på att hyran landar någonstans mellan 30-40 procent av CSN. 

Oliver Särnehed hoppas att investeringen innebär att fler studenter får möjlighet att ta del av Helsingkrona nation och ett helt nytt typ av boende. 

Målsättningen är att påbörja bygget i slutet av 2021 eller början av 2022.

– Det är alldeles för tidigt för säga när det står klart, men förhoppningsvis tar det inte mer än två och ett halvt år att bygga. 

 

Bild: FOJAB, Mattias Hedberg Ek och Mats Norrlid.