Konststudenten Maria tilldelas 100 000 kr: ”Jag blev jätteglad”

- in Nyheter

100 000 kronor, så mycket tilldelas fem avgångsstudenter vardera vid Malmö Art Academy av Edstrandska stiftelsens stipendium. Lundagård har intervjuat en av stipendiaterna, Maria Jacobson.

Nyligen annonserades årets vinnare av Edstrandska stiftelsens stipendium, där fem avgångsstudenter vid Malmö Art Academy tilldelas 100 000 kronor var för sitt examensarbete. Maria Jacobsson är en av stipendiaterna, och uttrycker stor tacksamhet över stipendiet.
– Jag blev jätteglad. Det gör jättemycket att känna att man får ett lugn efter sin examen, särskilt nu i coronatider. Det är inte den bästa tiden för kulturen.

Maria Jacobson bestämde sig för att bli konstnär redan i gymnasiet. Efter studenten valde hon att söka till en förberedande konstskola i Simrishamn, och sedan en kandidatutbildning i fri konst vid universitetet i Bergen i Norge. Därefter läste hon sin master vid Lunds universitet, på Malmö Art Academy.

I dag har hon ateljé i Malmö och hoppas kunna leva på sin konst i framtiden

Hur skulle du beskriva din konst?

–Jag jobbar i olika medium, med skulpturer, måleri och video, men fokus har under den senaste tiden legat på skulptur. De senaste åren har jag jobbat med att undersöka något slags gränsland mellan abstrakta former och symboler. Då har jag upprepat olika former i olika material och medium för att skapa något slags internt symbolspråk. Det är inte symboler som symboliserar något specifikt, utan de handlar mer om att jag tycker att det är spännande att man kan uppleva att form har en inneboende mening.

Maria Jacobson vill att hennes skulpturer ska gränsa mellan att vara en symbol och en självständig skulptur. Foto: Maria Jacobson

Kan du berätta lite om ditt examensarbete?

–Utställningen fokuserade på fem stycken träskulpturer, och handlade om att försöka förstå vad det är man ser. Skulpturerna var en slags blandning mellan något som kan se ut som tecken och symboler, och monumentala självständiga skulpturer. Jag ville att dom skulle upplevas som något som  gränsar mellan att vara en symbol och en självständig skulptur.

En tuff arbetsmarknad till trots säger Maria Jacobson att hon mer eller mindre alltid varit säker på vad hon vill jobba med.

–Jag har haft perioder då jag tvivlat, men inte en längre period, kanske en timme.

Maria Jacobson har en egen ateljé i Malmö. Foto: Tania Ezpeleta Dahlin

Maria Jacobson och de andra stipendiaterna kommer att ställa ut sina verk i Konsthögskolans båda gallerier, KHM1 på Friisgatan 15a och KHM2 på Bergsgatan 29, 3 våningen, den 30 oktober till den 29 november 2020. På grund av restriktionerna begränsas antalet besökare till åtta åt gången.