Recension: Bella Voces jubileumskonsert

- in Recension

Bella Voce, Lunds studentsångerskor, firar 20-årsjubileum. På lördagskvällen höll kören en konsert i Magle konserthus. Alltifrån folkvisor till nutida körverk framfördes under en mycket stämningsfull höstkväll.  

Efter en period av osäkerhet i våras, då man inte visste om verksamheten skulle kunna fortsätta över huvud taget, beslöt Bella Voces styrelse att kören skulle sjunga vidare trots pandemins stora utmaningar. Ledda av sin nya dirigent Morten Heide framförde de på lördagskvällen en onlinesänd jubileumskonsert i Magle konserthus i centrala Lund.

Totalt elva låtar fanns med i programmet, däribland två av körens favoriter; ”Hymn of Acxiom” och jojken ”Eatnemen Vuelie”. Dessa har de även framfört på flera körtävlingar och vunnit förstapris både i Sverige och utomlands. Under höstkvällen visade Bella Voce återigen prov på en mycket hög musikaliska förmåga och sätter varenda ton under det timmeslånga uppträdandet. 

Utspridda på scen med coronasäkert avstånd till varandra sjöng de bland annat ”Som den gylne sol frembryter” och ”Stars”, båda är mycket vackra och berörande verk med fyllig klang. Detta kontrasteras med den snabbare och mer humoristisk ”Giftasvisan” som handlar om en ung kvinna som inte tänker gifta sig. Dissonanserna i ”Oren” skiljer ut sig från mer traditionella körverk och jag lyssnar noga för att hänga med, även om musiken i dess fulla vidd stundtals har svårt att nå hela vägen genom datorns högtalare.

Den tonsatta dikten Kung Liljekonvalje av Gustaf Fröding är mycket stämningsmättad i sin enkla melodi, som sedan gradvis byggs upp både i styrka och intensitet. Just stämningsfull är ett ord som beskriver många av Bella Voces konsertlåtar, med texter på både svenska och estniska och teman som alltifrån livet, universum till övervakning i digitala medier. När det börjar uppstå tekniska problem med sändningen försvinner dock något av den högstämda atmosfären och jag påminns om att det i dag är internetuppkopplingen som kan vara en avgörande faktor i hur man upplever en konsert. Plötsligt är jag inte längre uppslukad av tonerna, utan blir medveten om min egen, inte lika högtidliga omgivning – hemma i soffan, insvept i en filt. 

Man tar om en låt och slutför showen inför den virtuella publiken, som sedan skickar hejarop i kommentarsfältet. Det är någonting så fint med de egna applåderna i den stora lokalen när konserten är slut. På det hela taget gjorde Bella Voce ett väldigt bra framträdande och upprätthöll en hög kvalitet genom hela konserten. Kören sjunger vidare i utmaningarnas tid och genomför en hyllning till sin 20-åriga historia med bravur. Lunds studentsångerskor – kör på!