Ledans olidliga lätthet

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Det glada studentlivet är som bortblåst. Smittokurvan stiger, krogarna stänger vid 22 och julen ställs in. Vår bästa tid är inte nu, men trogen sitt uppdrag delar Julia Hagström, Lundagårds studentlivskrönikör, med sig av sina bästa tips på hur du kan sätta – om inte guldkant, så åtminstone – bronskant på tillvaron. 

Nej, det är inte kul med pandemi i november. Aldrig har väl så många lidit av leda samtidigt. Förgäves letar folk efter en god stämning som aldrig kommer infinna sig så länge det finns en tvåmetersregel, och munskydd ännu är en vanlig accessoar.

Definitionen av att ha tråkigt är enligt psykologiforskare ”en ouppfylld önskan av en tillfredsställande aktivitet”. När tillvaron tycks sakna mening, tenderar sinnet att mörkna. Hur vi handskas med känslan av leda tycks vara viktigt. Forskningsstudier visar till exempel att risken för att hamna i ett missbruk ökar hos personer som ofta tenderar att bli uttråkade.

Men uttråkning behöver inte vara något negativt. Tvärtom kan man i brist på “en tillfredsställande aktivitet” komma underfund med det som verkligen är betydelsefullt. Med det nya alkoholförbudet efter klockan 22 är det dags att ge upp hoppet om att få sin dos av glädjesleven på krogen. Låt i stället samvarons icke-varande öppna nya dörrar. Som rutinerad ensamvarg kommer här några alternativa tips.

Kickar upplever jag numera bokstavligen på en steril lasermottagning, i stället för under mer festliga tillfällen. “Det blir små explosioner under huden” säger laserspecialisten till mig innan han med en laserpenna skjuter osynliga smärtkulor under den löjligt tunna huden på mina fingrar, där jag haft det tveksamma omdömet att tatuera bokstäver. Glöm nikokicken, laser är den nya ciggen, åtminstone för mig. Ett dyrt, men fullgott nöje.

Ett något billigare alternativ börjar på l och slutar på imma. Att jag skulle befinna mig i en tillvaro där jag tycker att lim är en himla kul grej, såg jag inte som troligt förra året. Limma: en klassisk fritidsaktivitet. Men jag återvänder till denna barndomens aktivitet med ett något ädlare, mer vuxet syfte: att laga. Krukor, bokstöd, handtag, hyllor. Är något trasigt eller sitter löst är lim en universallösning, som skänker lika mycket glädje som tillfredsställelse.

En annan sak att roa sig med är att föreställa sig den Malmö stads-chef som ertappades med att måla graffiti i en malmöviadukt en sen kväll förra året. En förbipasserande ringde polisen som påträffade en full, blånekande kvinna med färg på fingrarna. Jag tillåter mig också att tänka att hon var klädd som Ebba Busch under en partiledardebatt.

Kanske kommer ändå det där smset från en kursare som vill bärsa. Svältfödd på barhäng känner du dig lockad. Stilla suget genom att föreställa dig en arbetskväll på IVA. Eller roa dig kort och gott med att inte vara socialminister Lena Hallengren (S).