Lösning i tvist om Pålsjöängsbostäder

- in Nyheter

Lunds universitet, som tidigare hyrt studentbostäder på Pålsjöäng av Prime Living, skulle under måndagen gjort upp med bostadsbolaget i tingsrätten. Under helgen nåddes i stället en överenskommelse. Men inget konkret kommer ske med de förfallna bostäderna, vad det verkar. 

Studentbostäderna på Ole Römers väg 12 vid Pålsjöäng har stått tomma sedan februari 2019. Lunds universitet (LU) har krävt Prime Living AB på 3,4 miljoner kronor för utdömda studentbostäder. Prime Living har i sin tur stämt universitetet på 35 miljoner kronor för uteblivna hyror. Igår skulle parterna ha mötts i Lunds tingsrätt, men förhandlingen lades ner i sista stund, rapporterar Sydsvenskan

Bostäderna, som främst nyttjades av internationella studenter, har varit problemdrabbade i flera år, vilket Lundagård rapporterat om vid ett flertal tillfällen. I november 2018 dömde Miljönämnden ut studentbostäderna som icke brukbara. Fastigheterna, som 2012 importerades från Kina genom s.k. “legotillverkning”, uppfyllde varken kraven i Miljöbalken eller Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att få upplåtas som bostäder. I samband med detta hävde LU Bostäder hyresavtalet med Prime Living. 

I juli 2019 stämmer LU Prime Living på skadestånd. I oktober samma år stämmer så Prime Living LU för obetalda hyror. I december ålägger kommunen markägaren Akademiska hus att riva bostäderna, men i juni 2020 häver länsstyrelsen kommunens beslut, eftersom Akademiska hus inte kan riva fastigheter som ägs av Prime Living. 

I stället för att göra upp i rätten, gick Prime Living i fredags med på en överenskommelse, och tingsrätten meddelades att båda parterna drar tillbaka sina stämningsansökningar.

– Det skedde i ett väldigt sent skede, säger LU:s advokat Charlotte Andersson, i en kommentar till Sydsvenskan. 

Det är oklart hur överenskommelsen ser ut, men i ett pressmeddelande skriver Prime Living att överenskommelsen “medför en kostnad som inte får betydande inverkan på bolagets resultat.” Därmed är det sannolikt att det är Prime Living som betalar LU.

Vad som kommer hända med bostäderna är fortsatt oklart. Akademiska hus har inte fått några nya uppgifter från Prime Living om att fastigheterna ska monteras ner. Samtidigt meddelade företaget i slutet av oktober att man går samman med bostadsbolaget Studentbostäder i Sverige. 

I ett mejl till Sydsvenskan skriver företagets vd, Rebecka Eidenert, att ”Vi kommer att vända på alla stenar och direkt efter tillträdet starta en dialog med samtliga parter för att se hur och om vi kan hitta bästa möjliga lösningar i samråd. Vad som kommer hända med de befintliga studentbostäderna rent konkret är därför för tidigt för mig att säga idag.”