”Alldeles för högt” – AFB:s förhandlingar avbryts

- in Nyheter

AF Bostäder höjer hyrorna med 2 procent nästa år, och går således emot Hyresgästföreningens linje om att höjningen är alldeles för hög. Efter att parterna inte lyckats komma överens väljer nu AF Bostäder att stranda förhandlingarna.

Från och med den 1 januari 2021 kommer studenter boende på något utav AF Bostäders boenden att märka en förändring i sin hyresavisering: en höjning på 2 procent jämfört med 2020 års hyra. En korridorrum på Parentesen kommer efter höjningen att bli ca 54 kronor dyrare, och för en trea på Kämnärsrätten kommer hyran att höjas med ca 134  kronor.

Hyreshöjningen strider mot Hyresgästföreningens ståndpunkt, som består i att studenters ekonomiska situation till följd av pandemin borde bejakas.
– AF Bostäders krav är alldeles för högt. Det är orimligt att hyrorna ska höjas så mycket, med tanke på den extrema situation vi befinner oss i som påverkar många hyresgäster, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Henrik Krantz, VD för AF Bostäder, menar att höjningen går i linje med stiftelsens vanliga hyreshöjningstakt, och att den krävs för att bibehålla skötselnivån och underhållet i fastigheterna.

Efter att parterna inte lyckats ro i land en överenskommelse, väljer nu AF Bostäder att stranda förhandlingarna.

– Tyvärr lyckades inte parterna komma överens och AF Bostäder frånträder därför förhandlingen. Det innebär att Hyresgästföreningen inte längre är motpart och vi kommer därför vända oss direkt till våra hyresgäster med en föreslagen höjning på 2 % per den 1 januari 2021 säger Henrik Krantz, VD för AF Bostäder, i ett pressmeddelande. 

Genom att betala den nya hyran accepterar boende i AF Bostäders fastigheter hyreshöjningen. De studenter som inte accepterar den nya hyran ombeds betala den gamla hyran.

– Accepterar man inte höjningen får man betala den gamla hyran. Dessa hyresgäster kommer vi att kontakta för att komma fram till en lösning med, säger Henrik Krantz till Lundagård.

Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen låtit göra har mångas privatekonomi påverkats negativt av pandemin, till den grad att man är orolig för att inte kunna betala hyran.

– Det är alltid tråkigt när man inte kommer överens vid hyresförhandlingarna, men vi måste se till hyresgästernas intressen och då kan vi inte gå med på kraven som lagts fram. Tyvärr står vi ganska långt ifrån varandra, säger Petter Ek i pressmeddelandet.

Artikeln kan komma att uppdateras. 

Hyreshöjningen i siffror. Källa: AF Bostäder.

Korridorrum (9 mån.hyra)

Före höjning

Efter höjning

Diff

Delphi, 20 kvm

3.548

3.619

71

Sparta, 19 kvm

4.087

4.169

82

Parentesen, 17 kvm

2.705

2.763

54

Lägenheter (12 mån.hyra)
Ulrikedal, 1 rok, 25 kvm

4.104

4.186

82

Vildanden, 1 rok, 27 kvm

4.126

4.209

83

Studentlyckan, 2 rok, 52 kvm

6.361

6.488

127

Kämnärsrätten, 3 rok, 65 kvm

6.720

6.854

134