Lucka 18: Alexandra Gäddnäs – kurator för Blekingska

- in Julkalender, Julkalender 2020

Under lucka 18 hittar vi ingen mindre än kurator för Blekingska nationen: Alexandra Gäddnäs! Hon hoppas kunna åka till Köpenhamn under 2021, har saknat sin lillebror i Finland under corona och tycker att ett kökskit borde vara årets julklapp. 

Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
–  Jag är stolt över att vi som nation har lyckats bibehålla kreativiteten och glädjen.

Har du brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner? Var ärlig.
– Nej.

Vad är din högsta dröm inför 2021?
– Min högsta dröm inför 2021 är att hitta nya rutiner som känns långsiktiga utifrån de förutsättningar som finns. 

Vem har du blivit mest arg på under 2020?
– Mig själv tror jag, för att ibland har jag känt att jag har varit min största fiende i att tänka kreativt och hitta nya lösningar. Man har fått tänka på helt nya sätt och det är lätt att man blir sin egen största kritiker.

Hur nöjd är du med din lön?
– Den duger. 

Vad tjänar du?
– Äh, det har strulat lite med det då jag är finsk i grunden. Men det var en jättebra fråga, vad tjänar jag ens? Ett fullt CSN tror jag, jag har dock aldrig fått CSN. 

Firar du jul?
– Ja, det gör jag. 

Vill du bjuda på ett bra julrim?
– Väldigt dålig på rim. Men en bra jultaktik är att köpa fina julgransdekorationer. 

Vem har du saknat mest under coronapandemin?
– Min lillebror. Han bor i Finland. 

Vad tycker du borde vara “årets julklapp”?
– Jag tycker att årets julklapp borde vara ett trevligt litet kökskit, så man kan vara i köket under mellandagarna. 

Vilken är din favoritbok?
– Harry Potter, Fenixorden

Vad var årets höjdpunkt?
– 2020 känns som det längsta året hittills, någonsin. Höjdpunkten kanske ändå var att jag hann vara på semester med hela min familj innan coronapandemin drog igång. Det var senaste jag hann träffa dem ordentligt – nu står karantänsreglerna i vägen för att ens träffa dem till julen. Julen blir istället i Sverige för första gången, med min sambo i vår lägenhet på Väst!

Vad var årets lågvattenmärke?
– Det var nog att inte ta vara på sommarens väldigt fina väder. Jag hade ett nytt jobb på kontor. Jag har inte sett solen sedan 2019.

Vilken är din favorittradition?
– Min favorittradition är att äta jullunch hos farmor och farfar. 

Vad önskar du dig mest av tomten?
– Lite lugn och ro. 

Har du hunnit kolla på Love actually i år?
– Nej. 

Love actually eller The holiday?
Love Actually

Är du troende?
– Nej. 

Bästa jullåten?
Julen är här. Den sjöng vi alltid på lågstadiet. 

Vilket är ditt tröttaste nyårslöfte?
– Det ständiga om att hitta stabila rutiner. 

Bach eller Beethoven?
– Hellre Håkan Hellström faktiskt.

Vilket var ditt dyraste inköp under 2020?
– Jag köpte en uppblåsbar paddelboard nr jag satt i karantän. Den var dyr, det var lite onödigt, den kostade ungefär fem tusen. 

Hur mycket pengar lägger du på julklappar?
– Alldeles för mycket. 

Har du några bra aktietips?
– Inte göra som min kompis Jacob och storsatsa på flygindustrin.

Har coronapandemin lett till någonting bra?
– Säkert på något vis. En bra sak är att folk har börjat uppskatta naturen omkring sig, och den frihet som den kan ge?

Vad ser du fram emot 2021?
– Att kunna åka till Köpenhamn och sitta på en uteservering vid något tillfälle. 

Hur kommer du minnas år 2020?
– Som ett väldigt utvecklande år. Utmanande men utvecklande.

Vad vill du hälsa till Lunds studenter?
– Att komma ihåg att ta hand om sig själv. Att komma ihåg att man inte är ensam. Kom ihåg att även om det känns som att samhället stänger alla dörrar så finns det fortfarande de som är öppna, det finns de som bryr sig, det finns hjälp att få. Man är inte ensam, man ska inte behöva vara ensam.