Fuskanklagad forskare misstänks på nytt

- in Nyheter

Den forskare som förra året avskedades till följd av påstått forskningsfusk anklagas nu på nytt för fusk i ytterligare ett ärende. Om detta rapporterade Sydsvenskan igår.

Anklagelserna rör bilder i en vetenskaplig artikel publicerad 2016. Misstanken består i att två bilder i artikeln har likheter som kan tyda på manipulation av bilderna. Lunds universitet utreder inte misstankarna själva, utan har lämnat över ärendet till det nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF), rapporterar Sydsvenskan. 

Forskaren, som tidigare var verksam vid Biomedicinska institutionen (BMC), anmäldes för forskningsfusk våren 2017 av sin egen doktorand, och fälldes i november året därpå för forskningsfusk, vilket Sydsvenskan var först om att rapportera. I februari 2019 avskedades forskaren efter ett beslut i Lunds universitets personalansvarsnämnd. 

Fallet prövades senare i Arbetsdomstolen, som ansåg att beslutet om att avskeda forskaren vilade på otillräcklig grund och således var ogiltigt. Lunds universitet och dåvarande rektor Torbjörn von Schantz vägrade att återanställa forskaren och valde i stället att betala ut en summa om 2,2 miljoner i skadestånd och retroaktiv lön. Forskaren valde att anmäla Torbjörn von Schantz för grovt tjänstefel, för att ha gått emot Arbetsdomstolens beslut. 

Forskaren ska sedan de första fuskanmälningarna 2017 ha utsatts för ett flertal dödshot, vilket Lundagård rapporterade om i maj 2019.

Texten har uppdaterats.