Bekräftad covid-smitta på kontroversiell salstenta

- in Corona, Nyheter

Trots pandemi och hårda restriktioner har medicinska fakulteten anordnat flera salstentor i januari. Nu har en student som närvarade vid en av tentorna testats positivt för covid-19.

 Informationsmejlet gick ut till studenterna vid 9-tiden imorse: En student som närvarat på en salstenta för läkarprogrammet den 13/1 har bekräftad covid-19 och det bedöms vara sannolikt att personen var i smittsam fas då provet genomfördes.

De studenter som befann sig i samma sal som den smittade personen under tre-fyra timmar uppmanas nu att vara vaksamma på symtom och att testa sig för covid-19 om de känner sig sjuka. Eftersom inkubationstiden är upp till 14 dagar ber man dessutom de berörda studenterna att hålla avstånd till andra personer i ytterligare 5 dagar.

Beslutet att anordna salstentor på campus, som togs under Erik Renströms sista dag som dekan för medicinska fakulteten, kritiserades redan innan tentan. Ett 50-tal studenter vid läkarprogrammet skrev på en namninsamling som skickades till programansvariga inför en salstenta.

Studenterna menar att det finns en stor risk att man väljer att skriva en salstenta trots symtom, eftersom studenterna känner att de har mycket att förlora på att missa en tenta. Bland annat kan det riskera i att man inte längre kvalificerar för CSN och i längden förlorar sin studentbostad, menar en student som Lundagård talat med.