Inget Siste aprilfirande i år: ”Studenterna är verkligen de som har fått offra allt”

- in Nyheter

Inget sedvanligt Siste aprilfirande i år heller, enligt kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L). Vissa mindre firanden med anpassningar tror han dock kommer kunna äga rum. 

Varje år samlas upp emot 30 000 studenter och besökare i Stadsparken i Lund för att fira vårens ankomst, den Siste april. Men likt i fjol blir folkfesten inställd till följd av pandemin, vilket SVT var först att rapportera om.

Philip Sandberg (L) är kommunstyrelsens ordförande, och menar att kommunen håller på att formulera ett upplägg och beslut för Siste april i samråd med polis, universitetet och studentorganisationer.
–Redan nu kan vi säga att det inte kommer att bli ett traditionellt Siste aprilfirande i Lunds stadspark i år, med tanke på smittspridningen. 

Nyligen beslöt Uppsala kommun att blåsa av sitt traditionsenliga Valborgsfirande. I stället kommer digitala alternativ att finnas tillgängliga.

Philip Sandberg tror att vissa anpassade firanden kommer att kunna äga rum.

–Pandemin har visat att läget förändras väldigt snabbt. Det är svårt att säga nu hur det kommer att se ut i slutet av april. Jag ser framför mig att vi möjligen kommer att kunna ha Siste aprilfiranden på vissa håll i staden med begränsat antal och vissa anpassningar för att minska smittspridningen. 

Förra året lät kommunledningen sprida ett ton hönsgödsel i Stadsparken för att hålla besökare borta, något som fick internationell uppmärksamhet i media. Enligt Philip Sandberg kommer det inte att behövas i år.

–I år är skillnaden att kommunerna har fått helt andra verktyg i samband med att Riksdagen har antagit den nya pandemilagen, vilket gör att man kan begränsa folksamlingar på ett helt annat sätt än vad vi kunde för ett år sedan.

Tror du att studenterna kommer att bli besvikna?

– Det är jättetråkigt och jag tror såklart att många blir besvikna att man inte kommer kunna fira Siste april som man hade hoppats i Stadsparken, men samtidigt ser vi ljus i tunneln där studentlivet kommer kunna återvända till ett mer normalt läge så småningom, men vi är inte där i april. 

Han vill rikta ett stort tack till Lunds studenter, som fått studentlivet inställt under pandemin. 

–Hela studentlivet är en unik del av Lunds karaktär och nu är det nästan ett år som studenterna har fått anpassa sig till pandemin på ett sätt som gjort att nästan hela studentlivet legat nere. Till studenterna skulle jag vilja rikta ett jättestort tack, studenterna är verkligen de som har fått offra allt den här tiden och fått avstå från en stor del av sin studenttid i Lund.