Studenter mot sexköp

- in Nyheter

I fjol uppdagades att omfattande sexhandel bedrivits på studentboendet Skrapan i Stockholm. Nu sluter hyresgästerna upp i gruppen ”Skrapans grannar mot sexköp”. 

– Om vi inte gör något så möjliggör vi ju sexhandeln, säger studenten tillika initiativtagaren Alice Wästberg till SVT.

Det var i oktober förra året som polisen, i samband med sin uppmärksammade ”Insats Torsk”, uppdagade sexhandeln på studentboendet, vilket Expressen var först att rapportera om.

Skatteskrapan på Södermalm, även känd som Studentskrapan, har pekats ut som den enskilt största bordellen i Stockholm, enligt SVT. Genom grannsamverkan har över 100 studenter nu gått samman i en grupp för att motarbeta sexhandeln i deras hyreshus.

”Vi anser att vår tystnad som grannar och hyresägarnas bristande ställningstagande mot detta möjliggör sexköpen och exploatering av kvinnors kroppar, det handlar om grov organiserad brottslighet som pågår mitt bland oss och vi är många som inte vill eller tänker hålla tyst om detta.” skriver initiativtagarna i samband med en namninsamling på drygt 400 personer.

Gruppen samlas en gång i veckan för att gå igenom hur situationen i trapphuset har sett ut den senaste tiden, och lägga upp strategier för att minska inflödet av sexarbetar och torskar till Skrapan. De vänder sig dels till grannar, men även till de kvinnor som säljer sex.

SVT har även låtit en sexarbetare uttala sig om situationen i Skrapan. Hon är kritisk till initiativet och menar att gruppen stjälper snarare än hjälper sexarbetarnas situation.

”Att säga ’vi ska göra det så svårt som möjligt för folk att sälja sex i det här huset’, vad är det för hjälp?”, säger den intervjuade kvinnan till SVT. ”Jag fattar inte hur de tror att människor blir hjälpta av att köras ut, bli hemlösa och jagade av polisen”.