Ekonomihögskolan får ännu en ackreditering

- in Nyheter

Under tisdagen nåddes Ekonomihögskolan vid Lunds universitet av ett glädjebesked: de får ytterligare en ackreditering, och tillhör nu en av cirka 100 handelshögskolor med så kallad “triple crown”. Alla verkar dock inte uppskatta nyheten.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet kammade under tisdagen hem ännu en ackreditering, denna gång av den amerikanska organisationen AACSB, om detta rapporterar Sydsvenskan.

Ackrediteringen fungerar som en internationellt gångbar kvalitetsstämpel, och gör att Ekonomihögskolan stolt kan sälla sig till de cirka hundra lärosäten med en så kallad “triple crown”, med de tre ackrediteringarna AMBA, EQUIS och AACSB. Tidigare var endast Handelshögskolan i Göteborg trippelt ackrediterad i Sverige. 

Alla verkar dock inte jubla över nyheten. Johan Schlasberg är forskarstuderande vid Ekonomihögskolan, och anser att för stor vikt har lagts på att jaga ackrediteringar.
– Jag kan tycka att det har lagts överdrivet stor energi på just det här. Jag kan undra varför det behövs tre ackrediteringar, varför räcker det inte med två? säger Johan Schlasberg till Sydsvenskan. 

Ackrediteringarna görs av privata organisationer. Johan Schlasberg ser en risk i att högskolor låter sin verksamhet styras av deras direktiv.
– Här lämnar högskolorna en del av makten över verksamheten till ett antal yttre institutioner. I slutändan handlar det ju om marknadsföring, och jag kan tycka att man skulle kunna överväga om det går att marknadsföra skolans kvalitet på andra sätt, säger Johan Schlasberg.

Mats Benner, som är rektor vid Ekonomihögskolan sedan årsskiftet, menar att ackrediteringen skapar mervärde för medarbetare och studenter, även bortom själva titeln. Trots att processen för att erhålla ackrediteringarna kostat både tid och pengar. 

– Det här kräver ju inte bara vackra ord – orden måste också omsättas i praktik. Vi har tvingats reflektera mycket över hur vi arbetar, och det finns med oss när vi sätter upp mål framöver eftersom vi inte vill förlora någon av de här ackrediteringarna, säger han till Sydsvenskan.