Jurist häktad för att ha våldtagit student

- in Nyheter

En jurist häktades igår vid Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Målsägande är en kvinnlig juridikstudent som har varit i kontakt med den häktade mannen för juridiska råd. Den häktade mannen nekar till brott.

”Toppjuristen”, som han beskrivs i svensk media, greps i måndags. Han har innehaft en rad höga poster inom det svenska rättsväsendet och är för närvarande anställd på en svensk myndighet. Under en längre tid före våldtäkten ska juristen och den målsägande studenten ha kommunicerat via textmeddelanden.

– Det finns naturligtvis stödbevisning till de uppgifter som kvinnan har lämnat. Det är det som gör att jag och tingsrätten har funnit att det föreligger sannolika skäl, säger åklagare Annika Bokefors till DN.

Studenten tog kontakt för studierelaterade spörsmål och juristen uppges ha varit väldigt stöttande. Utöver juridik ska samtalen även ha handlat om livsfrågor och med tiden blev juristen som en ”extrapappa”.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom, säger målsägandebiträde Clea Sangborn till Expressen.

Inför jul ska juristen ha frågat ifall studenten ville fira julafton tillsammans med honom.

– Eftersom hon inte hade några andra planer så tackade hon ja. De hade aldrig träffats tidigare utan bara haft kontakt via telefonen.

– Hon blir så full att hon däckar. Hon vaknar av att han har sex med henne. Hon försöker få honom att sluta men lyckas inte, säger Clea Sangborn till DN.

Tiden efter våldtäkten har varit svår för den målsägande studenten.

– Hon har mått alldeles särdeles dåligt, säger Clea Sangborn till Expressen.

De häktade mannen är nu frihetsberövad eftersom det finns risk för undanröjande av bevis samt att straffet för brottet överstiger två års fängelse.