“Digitalkarneval” – Lundakarnevalen 2022 har bestämt tema

Under måndagsseftermiddagen beslutade en enad Karnevalskommitté om temat för nästa års Lundakarneval, som också vittnar om formatet för tillställningen: “Digitalkarnevalen” 2022 kommer att hållas på Zoom. 

– För första gången någonsin blir Lundakarnevalen digital. Självklart hade vi hellre sett att vi hade kunnat genomföra den i verkligheten – men vi kommer göra det bästa av situationen, och vi är säkra på att det kommer bli bra sett till förutsättningarna, säger presschef Emil Fredberg.

Det var under ett digitalt sammanträde på måndagseftermiddagen som karnevalskommittén fattade beslut om temat för nästa års Lundakarneval.

– På grund av ovissheten kring stora folksamlingar i svallvågorna av pandemin så har vi inte möjlighet att fatta beslut som krävs för en så omfattande fysisk tillställning, med flera tusen besökare och volontärer. Därför har vi valt temat Digitalkarneval, där vi kommer hålla karnevalen på Zoom, säger produktchef Fannie Baden.

Lundakarnevalen lockar vanligtvis en folkskara om 400 000 människor, och runt 5000 volontärer i form av studenter. Förberedelserna för karnevalen börjar redan i februari där karnevalisterna under tre månaders förbereder inför karnevalens alla nöjesutbud, varför kommittén anser det omöjligt att planera inför så stora sammankomster redan i februari.

– I år kommer fokus ligga på olika digitala evenemang och mindre på restaurangverksamhet och diverse nöjesfält. Vi kommer att lägga krut på bland annat karnevalsquiz, inspirationsföreläsningar och digitala dryckeslekar, säger vierichef Björn Kristensson 

Lundagård har varit i kontakt med rektor Erik Renström som tycker att det är klokt att Karnevalskommittén tar digitaliseringsprocessen ett steg längre. 

– Att satsa på en digitalkarneval känns som både det mest förnuftiga och bästa alternativet. Då slipper vi ta hänsyn till vaccinationer och smittspridning, men också vädret som alltid är en stor osäkerhetsfaktor. Trots allt gör sig de flesta tältnöjen bättre i digital form och man slipper smutsa ned finskorna, säger han. 

Digitalisering är ett prioriterat område för universitetsledningen, som avsätter extra medel för Lundakarnevalen 2022. 

– Digitalkarnevalen kommer att berika det högskolepedagogiska arbetet och helt klart ha stort inflytande över utformningen av framtidens utbildningar, säger Erik Renström. 

Presschef Emil Fredberg är trots allt optimistiskt inställd och menar att det är dags att karnevalen förnyas i takt med samhällsutvecklingen. Foto: Jonas Jacobsson.

Karnevalskommittén har även fattat beslut om Digitalkarnevalens Karnevöl, en 2,8 procentig IPA med en något annorlunda smak.

– Vi tänkte att det var dags att låta karnevölen anspela på sitt namn, vi har därför valt att satsa på en öl med smak av grillat kött, säger festmästare Moa Johansson.

Ölen kommer att säljas i Studentinfo veckorna innan den digitala karnevalen går av stapeln, till ett studentvänligt pris. 

Lundagård har pratat med Elvira Beckman, student i maskinteknik, som var karnevalist under Lundakarnevalen 2018.

– Det är såklart jättetråkigt att Lundakarnevalen blir digital, men vid det här laget har man vant sig. 

Vad tycker du om att de har satsat på en öl med smak av grillat kött?

– Jag är vegetarian, jag undrar om jag kan dricka den ändå, säger Elvira Beckman. 

Vad är Lundakarnevalen?

Lundakarnevalen är en stor tillställning som äger rum vart fjärde år. Under karnevalsdagarna förvandlas vanligtvis parken Lundagård till ett karnevalsområde med tältnöjen, tombolabodar, studentspex, radiosändningar, artister, mat och dryck. Därtill går det kända karnevalståget genom Lund. 

Nästa år blir karnevalen digital för första gången i Lundakarnevalens historia, som sträcker sig tillbaka till år 1849. Karnevalen siktar på att nästa års karneval ska slå rekord i den största Zoom-sammankomsten någonsin.

Fördelen med en Digitalkarneval är att det skonar Lundagårds flora och fauna från slitaget av den vanliga karnevalen, menar vierichef Björn Kristensson.