Kulturredaktionen väljer: Umgås på internet

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Pandemin ställer kreativiteten på sin spets när det kommer till att hitta restriktionsvänliga umgängesformer. Kulturredaktionen delar med sig av sina bästa tips.

Internetkulturen
Över plattformen Discord kan allt från aktiekuppande av GameStop till skvaller, memês och öldrickande avhandlas via text och videochatt, med ett starkt utbud gif:ar och emojis. Eller spela spel, kolla på film, fira födelsedag, jämföra kepsar – det är internetkulturen som ett fungerande flaskskepp.

Investera tillsammans
På investeringsforum kan man skriva om marknadens olika bolag samt snacka med aktiekompisar – som miljardären Ola Serneke. Hans hundratals hypande (och anonyma) inlägg om egna Serneke Group utreddes för eventuell marknadsmanipulation. Nu står han utan jobb. Så, skaffa ny kompis: sök upp Ola på forumet och trösta?

Ekot och grannarna
Öppna fönstret, luta dig ut över din innergård och tala. Det börjar som ekande ensamprat, men snart öppnas ett fönster till. Och ett till, och ett till. Kakofonin driver säkert vissa grannar till galenskap, också de öppnar sina fönster för att skrika åt dig att vara tyst. Men även galenskap kan bli till vänskap.

Amandus Gustafsson. Foto: Saber Malmgren

Nära på avstånd
Samla ditt gäng för en helkväll på valfri video-plattform! Bokklubb, filosoficirkel, drinkkväll, middag eller spelkväll. En utmärkt ursäkt för att bli salongs själv på korridorsrummet en vanlig vardag. Ni som inte har en paralyserande telefonskräck, och är trötta på era vänner, kan ju annars testa Clubhouse.

Netflix & chill
fast utan…chillet? Pandemin har tvingat oss att bli uppfinningsrika när det kommer till sätt att vara intima, och ibland får man göra det bästa av situationen. Poppa lite popcorn och träffas via Netflix tjänst Teleparty, där ni kan se en film eller serie tillsammans från varsitt håll. Nästan som en biodejt!

Lite eskapism
Har du alltid velat se Mona Lisa på Louvren utan ett hav av armbågande turister i vägen? Nu kan du göra det, och du behöver inte ens åka dit. Google Arts & Culture samarbetar med världens museum och gör det möjligt att besöka dem online. Ring upp en kompis på FaceTime samtidigt och var kulturella tillsammans.

Esther Arndtzén. Foto: Saber Malmgren

Minecraft
Det kubiska spelet där ingenting är omöjligt! Tidigare har spelare byggt städer, kungariken och en fullskalig kopia av hela Danmark. Varför då inte skapa en hangout med dina kompisar? Konstruera er digitala nation och ha en mysig ”utekväll” med mat och dans. Ja, fram tills någon råkar sätta fyr på allt det vill säga…

Among Us
På konfirmationsläger, håltimmar och förfester: leken Maffia har alltid gått hem! För den som bott under en sten senaste halvåret, låt mig presentera dess mobilversion, Among Us. En av dina vänner är mördare, ni andra är hederliga rymdgubbar. Kan du lista ut vem bedragaren är, eller är det du som är en lögnare?

Watch2Gether
Är du som jag och saknar biosalongen? Watch2Gether är en sida som låter dig se videor och bilder från sociala medier, såsom Youtube, samtidigt som dina vänner i ett litet chattrum. Aldrig förr har det känts närmare att dela med sig av TikTok-compilations och skratta tillsammans. Dock på en av världens fulaste hemsidor.

Eric Sarkar Nilsson. Foto: Saber Malmgren