Rektorn öppnar för återgång till campus

- in Corona, Nyheter
Rektorn meddelar att campusundervisning planeras inför hösten. En ljusare tid närmar sig, menar Erik Renström.

Lunds universitets rektor Erik Renström meddelade under förra veckan att givet att smitto- och vaccinationstalen fortsätter i rätt riktning så planerar universitetet att återgå till campusundervisning under hösten. Den fysiska mellanmänskliga kontakten som har gått förlorad under pandemin är fundamental för vår personliga utveckling och universitetet siktar på att återställa den så fort som möjligt, meddelar rektorn i ett mejl till Lundagård.

Samtidigt poängterar han de fördelar som finns med en digital arbetsplats. Studenter liksom lärare har genomgått en enorm digitala kompetensutveckling, och det är få som saknar att pendla.

Redan den 26 april annonserade rektorn planerna för campusundervisning på sin rektorsblogg. ”Med de nya lärdomar vi har dragit från coronapandemin ska vi nu se till att den kommande campusutvecklingsplanen tar dessa i beaktande. Dagens och morgondagens lärmiljöer måste vara flexibla – både passa för fysisk undervisning men också stödja digital teknik.”

Att använda digitaliseringen för att utveckla campus, bevara det positiva med distansarbetet, samtidigt som det sociala i största möjliga mån återvänder till det normala är en stor utmaning inför nästa år, enligt Erik Renström. Men om den balansgången blir lyckad kommer det ge universitetet en betydande konkurrensfördel. Det gångna året har varit utan motstycke, och det innebär att många lärdomar kan dras. De får inte glömmas nästa år, utan måste leda oss från pandemin med ett nytt perspektiv, menar rektorn.

För många nyare studenter innebär detta på många sätt och vis en total omstart av universitetslivet. Att navigera i oförståeliga universitetslokaler, träffa vänner i föreläsningssalen, och knyta band till lärare på riktigt är alla viktiga delar av universitetslivet som har gått förlorade detta år. Höstens terminsstart kan alltså komma att bli mer kaosartad än vanligt, då tre terminers studenter ska börja påbörja sin campusundervisning för första gången.