LTH kan vräkas från A-huset

- in Nyheter

En hyrestvist har blossat upp mellan Lunds tekniska högskola (LTH) och hyresvärden Akademiska hus. Fastighetsbolaget vill höja hyran för A-huset, LTH anser att hyran bör sänkas. I dag möts parterna i hyresnämnden. 

Hyresavtalet för arkitektutbildningens A-hus är uppsagt till den 30 juni, eftersom Lunds universitet (LU) och Akademiska hus inte lyckats komma överens om hyran. I dag betalar LU 12,7 miljoner kronor i hyra, men anser att 11,4 miljoner är mer skäligt då fastigheten inte renoverats på snart tio år. Akademiska hus anser att 13,5 miljoner är en mer marknadsmässig hyra. Under dagen ska hyresnämnden i Malmö medla i tvisten, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om. 

– Hyran höjdes när man gjorde en uppfräschning av alla lokaler kring 2012. Sedan dess har det inte hänt något. Nu har vi betalat den hyran i tio år och tycker att vi har betalat renoveringen. Vi vill ha lägre hyra som vi har på Fysicum, säger Karin Wittenfelt, fastighetsekonom på Lunds universitet, till Sydsvenskan. 

Akademiska hus marknadsområdeschef Magnus Huss menar att A-husets hyra är för låg. 

– Vi som bolag vill förhålla oss till marknadsmässig hyra, och vi tycker den är något högre än den hyra vi tar ut i dag. Det underbygger vi genom att anlita oberoende värderare.

– På andra orter har vi ställt om lokaler till kontor eller till kommersiell verksamhet. Det finns en marknad, säger Magnus Huss till Sydsvenskan.

Några planer på att ställa om A-huset till kontorslokaler finns däremot inte, skriver Akademiska hus presschef Malin Ferm till Lundagård.

Artikeln har uppdateras.