Lunds nation expanderar – bygger fyravåningshus på innergården

I dag togs första spadtaget till Lunds nations nya fastighet ”Nybygget” –  ett fyravåningshus med kompislägenheter på innegården av Agardhsgatan 1. Nationen bygger även till en femte våning på det befintliga korridorshuset och passar på att rusta upp innergården. 

Det fantasifullt döpta ”Nybygget” kommer att bestå av 14 så kallade kompislägenheter (dubletter) och en lägenhet och byggs ihop med det gamla korridorshuset ”Nya huset” från 1967. Samtidigt passar man på att addera en ny våning på korridorshuset och installera en hiss. Även innergården kommer att få sig ett ansiktslyft, utlovar kuratorn Michael Welsapar.

Prislappen förväntas landa någonstans på 90 miljoner, om nationens fastighets-VD Paul Pierce räknat rätt, vilket kommer att finansieras via lån. Totalt kommer expansionen göra rum för 40 nya studenter, vilka kan flytta in inom två år.

På plats för det ceremoniella första spadtaget var även Lunds universitets rektor Erik Renström, inspektor Stefan Sveningsson samt kommunstyrelsens Fredrik Ljunghill.