Pridetåg i Lund – för andra gången i år

- in Aktuell, Nyheter

Den fjortonde augusti anordnade LundaPride Lunds andra Pridetåg för i år med anledning av WorldPride i Malmö. Lundagård rapporterade från platsen och fick träffa dess anordnare för att fråga vad som är speciellt med Pride i Lund.

Trots hård vind och regn i luften samlades ett hundratal personer runt LundaPrides scen på Stortorget i Lund den 14:e augusti. Från klockan 11.15 kunde de närvarande lyssna till tal, närvara vid frågestund och se framträdanden av artisterna Sharday, Adriana och Anja Erika.

Med Prideflaggor över axlarna log, fnittrade och jublade människor i alla åldrar ända tills tåget avgick klockan 14. Med musik dunkandes från cykelburna högtalare gick Pridetåget från Stortorget, upp- och nedför Kyrkogatan och Bredgatan för att återvända till Stortorget klockan 15.

Lundagård har träffat Joakim Månsson Bengtsson, ordförande för LundaPride, som har anordnat Pridetåget. Det var det andra tåget för i år det första ägde rum den femte juni , och var även det andra någonsin som rörde sig ut i Södra Sandby, Dalby och Veberöd.

Hur har det varit att anordna det här?
Åh, det har varit jättekul! Det var bara två månader sedan vi hade den förra Pridefestivalen och då åkte vi runt i bilar. Det var det fantastiska gensvaret från vår bilparad i byarna som gjorde att vi ville tillbaka dit, berättar Joakim.

LundaPride arrangerades för första gången 2014. I Sydsvenskan har Joakim tidigare berättat att Lundapride började röra sig ut på landsbygden under tåget den 5 juni av anledning att stötta hbtq-personer där.

Joakim menar att Lunds internationella status gör LundaPride extra viktigt.

Många som studerar i Lund kommer från länder där det inte är okej att vara öppen. Och tyvärr är det så i väldigt många länder, så oddsen att det rör många studenter är ganska stor.